Odluka EU da Hrvatska uđe u Šengen izazvala "kratak spoj" između Zagreba i Ljubljane 1Foto: Beta/Dario Grzelj

Odluka članica Evrospke unije da Hrvatsku prime u šengensku zonu, što je podržala i Slovenija, izazvala je danas „kratak spoj“ između Zagreba i Ljubljane koji se tiče nerešenog pitanja grancia između te dve članice Unije.

Slovenija je u danas podržala ulazak Hrvatske u šengen i priložila izjavu za zapisnik po kojoj je arbitražom konačno određena međusobna granica, ali je Hrvatska odmah odgovorila svojom izjavom kako granica tek treba da bude određena.

“Pristupanje Republike Hrvatske šengenu ima podršku Republike Slovenije i to je u našem zajedničkom evropskom interesu. Republika Slovenija naglašava da su i kopnena i morska granica konačno određene arbitražnom odlukom od 29. jula 2017. godine, koja je konačna i obavezujuća”, navedeno je slovenačkoj izjavi koja ulazi u zapisnik sastanka Saveta EU.

Hrvatska je na tu izjavu, takođe za zapisnik, odgovorila svojom izjavom, javio je dopisnik Hine iz Brisela.

U izjavi zvaničnog Zagreba navedeno je da se Hrvatska na osnovu „jednoglasnog zaključka Hrvatskog sabora od 29. jula 2015. povukla iz arbitražnog postupka zbog bitnih povreda Ugovora o arbitraži“.

Zagreb je ponovio svoj stav da ga „ni na koji način ne obvezuje arbitražna presuda iz 2017. godine i da je neće sprovesti“.

„Stoga, zajedničku kopnenu i morsku granicu između Republike Hrvatske i Republike Slovenije tek treba definitivno utvrditi mirnim putem, u skladu s međunarodnim pravom“, kaže se u izhavi koju je Hrvatska priložila reagujući na primedbu Slovenije.

„Hrvatska ostaje otvorena za nastavak bilateralnog dijaloga sa Slovenijom u cilju iznalaženja zajedničkog rešenja. Ova izjava ne dovodi u pitanje nastavak iskrene saradnje sa Slovenijom na punoj primeni šengenske pravne tekovine”, istakla je hrvatska strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.