Pahor: Države regiona neće biti spremne za ulazak u EU ni 2050. ako ovako nastave 1EPA-EFE/TOMS KALNINS

Borut Pahor, bivši predsednik Slovenije, rekao je da njegovo obraćanje na konferenciji „Prijatelji Zapadnog Balkana“ koja se održava u Ljubljani, nije propraćeno aplauzom jer je istakao da ne misli da će Evropska unija i zemlje Zapadnog Balkana biti spremne za ulazak u EU 2030. godine, ali ni kasnije.

“Nisam imao osećaj da je na konferenciji bilo toliko optimizma među nama da bi svi mislili da je to moguće od 2030. Godine 2004. taj optimizam je postojao i ja sam to rekao. Niko ne veruje da će EU i države u regionu biti spremne do 2030. godine. Ako nastavimo ovako ni 2050. godine region neće biti spreman. Svi znamo da vreme curi i uz sve te geopolitičke izazove – rat u Ukrajini, konflikt na Bliskom Istoku – nemojmo se šaliti. Odgovorni smo da čuvamo mir i dobrobit ljudi u tom delu Evrope. Samo proširenje EU je održivi garant mira i stabilnost”, rekao je Pahor, prenosi N1.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine koji je u zastoju, Pahor se ponudio kao zamena Miroslavu Lajčaku na mestu specijalnog izaslanika EU i naveo da je dijalog stao zbog nedostatka poverenja.

“Odlučio sam da idem u taj proces, nudim im sve refrence za koje mislim da imam, da dam svoj plan. Treba naći način da se ide dalje jer se bez dijaloga ne može postići ništa ni za Kosovo, ni za Srbiju, ono što im treba za budućnost”, poručio je Pahor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari