PEN centar pozvao crnogorske vlasti da obustave procesuiranje pisca Bobana Batrićevića 1Foto: Pixabay/ comrade_petruha

Međunarodni PEN centar pozvao je danas crnogorske vlasti da povuku sve optužbe protiv pisca i profesora Bobana Batrićevića, kome preti novčana ili zatvorska kazna zbog članka o Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) u Crnoj Gori.

„Međunarodni PEN stoji uz svog člana Bobana Batrićevića i poziva na povlačenje svih optužbi protiv njega“, navodi se u saopštenju pročitanom danas na Cetinjskom forumu „Crna Gora i Zapadni Balkan – ubrzano ka Zapadu ili polako ka Istoku“, na Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Batrićević je 11. avgusta na podgoričkom portalu Antena M objavio članak u kojem je naveo primere govora mržnje koji, prema njegovim rečima, šire sveštenici SPC u Crnoj Gori, uključujući veličanje ratnih zločinaca.

Protiv Batrićevića je prvo podneta privatna krivična prijava za izazivanje verske mržnje. Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore naknadno je pokrenulo prekršajni postupak protiv Batrićevića, tereteći ga da je prekršio član Zakona o javnom redu i miru Crne Gore koji zabranjuje vređanje na nacionalnoj, rasnoj i verskoj osnovi, za šta je propisana novčana kazna od 250 do 1.500 evra ili kazna zatvora do 60 dana.

„Njegove reči se nikako ne mogu tumačiti kao verske uvrede. Ako ništa drugo, Batrićević je pozvao da se prekine sa govorom mržnje za koji ga optužuju. Očigledno je da je Batrićević na meti isključivo zbog mirnog izražavanja stavova. Slučaj protiv njega mora odmah biti obustavljen“, naveo je Međunarodni PEN centar.

U odbranu Batrićevića stale su brojne organizacije, uključujući Crnogorski PEN centar, a Udruženje advokata Crne Gore ponudilo mu je besplatnu pravnu pomoć. Suđenje Batrićeviću zakazano je za 22. januar 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari