Plenković: Dobro je da smo u evrozoni, bićemo zaštićeniji u izazovima koji su pred nama 1Foto: Printscreen/Dnevnik.hr

Hrvatska je danas u 13 časova napravila novi korak bliže evru. Upravo tada je u kovnici Svete Nedelje počela proizvodnja hrvatskih kovanica ove valute.

Svečanosti su prisustvovali i guverner Boris Vujčić i premijer Andrej Plenković.

U zgradi u Svetoj Nedelji radiće se u tri smene. Biće kovan u zgradi sa kamerama na svakom ćošku, a za ulazak i izlazak iz svake sobe potreban je ID ili PIN. Unutar zgrade, u kovnici novca, sve se pretražuje dva puta, pa je hrvatska kovnica najčuvanija i najsigurnija zgrada u zemlji.

Savet za ekonomska i finansijska pitanja (Ecofin) usvojio je prošlog utorka odluku o prihvatanju evra u Hrvatskoj, što znači da Hrvatska može zvanično da uđe u evrozonu 1. januara 2023. Zvanični kurs biće 7,53450 kuna za jedan evro.

„Dobili smo uvid kako se kuje novac u kovnici evra“, rekao je Plenković a preneo Dnevnik.hr.

„Smatramo da smo taj proces sproveli veoma sistematski. To je strateški cilj, koji ostvarujemo i koji će ostati. Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos“, dodao je on.

Plenković je najavio da će se tokom jeseni završiti aktivnosti oko ulaska u Šengen.

„U ovim okolnostima dobro je što smo u evrozoni. Bićemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama“, rekao je hrvatski premijer.

„Ovde radi oko 70 radnika. Ovde se kovaju ogromne količine kovanog novca. Za to je potrebna dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti urađeno kako treba“, objasnio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari