Potopljeni "Atlant" bio je jedan od najstarijih ribarskih brodova na Jadranu: Izgrađen je 1908. godine 1Foto: Shutterstock/Everett Collection

Uhvaćen u jak vrtlog, „Atlant” se teško nagnuo i prevrnuo, ali srećom niko od sedam članova posade nije povređen.

U pomorskoj nesreći koja se dogodila u utorak ujutru kod ostrva Iža, 17-metarski ribarski brod „Atlant“ potonuo je na dubinu od 60 metara. Nesreću je najverovatnije izazvala oluja, ili pijavica koja je upala na brod. Uhvaćen u jak vrtlog, „Atlant“ se teško nagnuo i prevrnuo, ali srećom niko od sedam članova posade nije povređen. To je jedan od najstarijih ribarskih brodova na Jadranu, izgrađen 1908. godine.

– Službenici Lučke kapetanije Zadar obavijestili su Nacionalni centar za koordinaciju potrage i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o pomorskoj nesreći ribarskog broda koja se dogodila 27. septembra oko 7: 45 časova ujutru kod rta Parda, na južnoj strani ostrva Iza. Obavijest o potonuću zadarskoj kapetaniji je u utorak ujutro, oko 9.20 sati, poslao kapetan ribarskog broda „Atlant“, dužine 17,89 metara i pod zastavom Republike Hrvatske – Ministarstvo mora, istakao je Saobraćaj i infrastruktura, navodeći da se posada sa pomoćnim čamcem dogovorila u Kukljici na ostrvu Ugljan.

Prema aplikaciji Vesselfinder, koja beleži kretanje brodova, vidljivo je da je brod isplovio iz Kukljice. Vlasnika jednog od najstarijih ribarskih čamaca u okrugu Šime Blagdana u utorak nismo uspeli da dobijemo jer je, kako saznajemo, u nesreći ostao bez mobilnog telefona, piše Jutarnji.hr.

– Uvidom u brodsku dokumentaciju i na osnovu izuzetih izjava brodolomca, službenici LK Zadar su utvrdili da niko od sedam članova posade potopljenog broda, uključujući i kapetana, nije stradao niti je povrijeđen, te da nije bilo potrebno pokrenuti akciju potrage i spašavanja – ističu iz resornog ministarstva, navodeći da službenici LK Zadar provode uviđaj o uzrocima pomorske nezgode ribarskog broda koji je potonuo i ne predstavlja opasnost za učesnike u pomorskom saobraćaju u toj oblasti.

Međutim, zbog plutajućih objekata sa potopljenog broda, u nadležnosti Zadarske kapetanije, putem obalne radio stanice ORP Splitradio šalje se (SECURITE) obavještenje o prijetnjama plovnom putu.

– Na poziciji potonuća uočeno je manje zagađenje mora, a s obzirom na to da je u brodskom rezervoaru ostalo goriva, organizovan je podvodni pregled olupine radi utvrđivanja mogućeg zagađenja – rekli su u Ministarstvu mora, saobraćaja. i Infrastruktura.

Brod „Atlant“ izgrađen je 1908. godine u Rijeci, a prvobitno se zvao „Ekplorer“. Krajem 1951. godine kupljen je za potrebe Dubrovačkog akvarijuma, a sada je svoj put završio na 60 metara dubine pored rta Parda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari