Potukli se pravoslavci na Cetinju, policija sprečila veći sukob (VIDEO) 1Foto: Printskrin/RSE

Brzom reakcijom crnogorske policije tokom tradicionalnog paljenja badnjaka na Dvorskom trgu na Cetinju danas je sprečen veći sukob pristalica Crnogorske pravoslavne crkve, nakon što su se na istom mestu pojavila dva mitropolita te crkve.

Nakon što su na trgu izašli mitropolit CPC Mihailo i doskorašnji episkop iste crkve Boris, koji su u otvorenom sukobu, među njihovim pristalicama je došlo do tenzija, naguravanja i verbalnih provokacija, prenosi hrvatski Index.

Reakcijom policije situacija se smirila, a mitropolit Mihailo je posle kraćeg govora napustio skup.

„Ovo je badnjak sa ulice. Neću da osvetim ovaj badnjak jer nije badnjak CPC, jer ga osvećuje neko ko nema autoritet. Badnjak koji se naređuje sa ulice nije crnogorski “, rekao je Mihailo okupljenima.

Do raskola u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) došlo je u septembru kada je na takozvanom „opštem crnogorskom saboru“ mitropolit crnogorski Mihailo bio primoran da se povuče iz redova vernika, a episkop nikšićki Boris Bojović imenovan je godine. njegovo mesto.

Mihailo je na tu odluku odgovorio isključivanjem Bojovića i njegovih pristalica iz CPC i pozvao vernike da se ne odazivaju Bojovićevom pozivu da sa njim proslave Božić, a ujedno je priložio i dokument crnogorskog Ministarstva pravde koje je odbilo da upiše Borisa kao čelnika CPC.

Crnogorska pravoslavna crkva, koja je ukinuta 1920. godine, obnovljena je 1993. godine.

Naime, nakon što je nezavisna Crna Gora 1918. godine nasilno pripojena Srbiji i time postala deo Kraljevine SHS, srpske vlasti su ukazom ukinule ZKP.

Time je svedena na mitropolita u okviru Srpske pravoslavne crkve sa sedištem u Beogradu.

Iako je Crna Gora povratila nezavisnost 2006. godine, CPC još uvek nije kanonski priznata od skoro svih pravoslavnih crkava, a bogosluženja se služe samo u nekoliko crkvenih objekata, pošto su ostali prešli u vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari