Potvrđena optužnica za ratni zločin nad vojnicima JNA u Zagrebu 1Foto: ALEKSANDAR ROKNIĆ

Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv nekadašnjeg pripadnika Zbora narodne garde (zenge), čiji su inicijali B. T, zvanog „Ranko“, kojom se tereti za zločine nad zarobljenim pripadnicima JNA, koji su u septembru 1991. godine odvedeni u logor, formiran u zagrebačkom naselju Rakitje u Centru za obuku MUP-a Hrvatske.

Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, prenosi Srna, piše N1.

Optužnica je potvrđena 7. juna, a stupila na pravnu snagu protekom roka za žalbu na rešenje Višeg suda kojim je optužnica potvrđena, pošto žalbe nisu izjavljene, rekla je za Tanjug portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Matić.

Sud bi u narednom periodu trebalo da zakaže početak suđenja optuženom u odsustvu, jer nije dostupan pravosudnim organima Srbije.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije 7. jula prošle godine predalo je sudu optužnicu, nakon čega ju je sud vratio na dopunu istrage i potom potvrdio. Prema navodima Tanjuga, B.T. je poreklom Albanac, koji je nakon rata promenio ime i dobio hrvatsko državljanstvo, ali su mu srpski istražni organi ušli u trag i identifikovali ga kao jednog od počinilaca zločina u kojem je mučeno i prebijano 14 vojnika JNA, od kojih je jednog ubio.

Osumnjičeni nije dostupan srpskim pravosudnim organima, jer je nakon hapšenja po poternici Srbije u jednoj od država EU izručen Hrvatskoj, zbog njegovog hrvatskog državljanstva i prebivališta u Zagrebu.

On se tereti da je kao pripadnik Zbora narodne garde zajedno sa više nepoznatih pripadnika iste jedinice, vojnicima na redovnom odsluženju vojnog roka u JNA, koji su prethodno položili oružje i predali se, u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP-a Hrvatske, gde su potom sprovedeni, vršio zastrašivanje, mučenje, telesno povređivanje, te postupao na naročito uvredljiv i ponižavajući način, a jednog vojnika JNA i ubio.

U više navrata je B.T. u različitim vremenskim intervalima, u prostorijama u kojima su boravili, obedovali i u podrumskim prostorijama, oštećene vojnike JNA, čiji se identitet za sada ne objavljuje u javnosti, tukao kundakom, rukama i nogama po glavi i telu, gumenom palicom po leđima i tabanima, vezivao ih lisicama i primoravao da legnu na tlo, a zatim ih gazio čizmama i skakao po njima.

Pretio im je nožem da će im izvaditi oči i da će ih zaklati, repetirao oružje na njih, stavljao im cev oružja u usta i na slepoočnicu preteći im ubistvom, gasio im cigarete po telu i mokrio po njima. Sve to je, prema stavu tužilaštva, za posledicu imalo povrede telesnog integriteta, teške fizičke i psihičke traume, patnje i poniženje pomenutih vojnika.

Osim toga, 30. septembra 1991. godine, prilikom batinanja jednog vojnika, ubio ga je pucnjem iz pištolja u glavu.

Optužnicom od 7. jula 2021. obuhvaćeni su događaji od 14. septembra do 1. oktobra 1991. godine u naselju Rakitje u objektu ZNG i MUP Hrvatske, piše na sajtu Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Dopunsko veštačenje koje je naloženo, prema stavu advokata upućenih u ovaj slučaj, praktično je nemoguće jer je konkretna žrtva mrtva. B.T. se tereti da je izvršio krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.