Protest radnika javnog sektora u BiH 1foto EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Sarajevu na platou ispred zgrade Parlamentarne skuštine Bosne i Hercegovine – Trg Bosne i Hercegovine održava se javni protest zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine.

Mirni protest je zakazan u periodu od 10.30 do 11.30 sati,

„Šesti put organizujemo proteste i šesti put tražimo svoja prava. I šesti put pod tačkom jedan tražimo potpisivanje kolektivnog ugovora. Mi smo jedina država u Evropi u kojoj uvek nije potpisan kolektivni ugovor“, rekao je Salih Karčić, predsednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas bi trebalo da odlučuje o budžetu za 2022. godinu, a raspravljaće se i o vraćanju osnovice uposlenika državnih institucija na onu iz 2009. godine koja je iznosila 535 KM.

Ovo više nije uskraćivanje prava, nego klasično ponižavanje državnih službenika i zaposlenika u kojem su pojedine kategorije zaposlenika dovedene do ruba egzistencije. Podržimo ljude kojima su plate mizerne i koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, poručeno je sa protesta, javlja sarajevsko Oslobođenje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.