Prvi politički poraz predsednika RS: Delegacija BiH danas će biti u Tirani, a Vučić je odlučio sam 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović danas će učestvovati na samitu, a planirano je potpisivanje izjave o romingu između EU i regionalnih telekom operatera.

„Idem u Tiranu na samit EU i zemalja Zapadnog Balkana kako bih se borio za interese srpskog naroda“, rekao je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić, bez sastanka sa Miloradom Dodikom, predsednikom Republike Srpske i lidera SNSD-a, koji je najavio konsultacije sa njim. Vučić je rekao da je razgovarao „sa svim svojim saradnicima, kao i sa predsednicima i premijerima više država”.

Kosovo i Rusija

– Nemam problem, nije u pitanju moja sujeta. Nekada te preplave emocije, jer ti neko mesecima pravi krize, a ja moram da se borim za opstanak našeg naroda. Sve što sam rekao u petak, rekao sam iskreno. Što se tiče puta u Tiranu, nisam siguran, ali sigurno će biti neke koristi od mog odlaska. Ali ako ne odem, bio bi to veliki gubitak za Srbiju. Znam da će njih 20 na neadekvatan način govoriti o Kosmetu i sankcijama Rusiji, rekao je Vučić juče u obraćanju iz Nikinca, gde je održana velika vežba Vojske Srbije.

Dodik je najavio „usklađivanje zajedničkog stava” o učešću na samitu sa Vučićem, uz obrazloženje da „treba uzeti u obzir i realne okolnosti – činjenicu da je to samit EU i Zapadnog Balkana i da je Srbija najviše važna zemlja u regionu“.

Dodik je naveo i da će, ukoliko predsednik Srbije ne ode na ovaj sastanak, „biti upitno prisustvo Republike Srpske u Tirani“.

– Ovde u Bosni i Hercegovini postoje složene procedure u vezi s tim. Poznato je da BiH ima tročlano Predsjedništvo, a ako jedan član ne može, onda ide drugi i to može biti problem, ali ćemo sve to usaglasiti sa predsednikom Vučićem, obećao je Dodik, podsetivši odmah na početku mandata novog saziva Predsedništva BiH problemi što sam četiri godine radila u tom najvišem organu države, a sada desnu ruku stavljam u nezgodan položaj – predsedavajuća Željka Cvijanović, koja sa druga dva člana kolektivnog šefa države već dogovorio odlazak delegacije u Tiranu, piše Oslobođenje.

Odgovorio mu je, podsećamo, član Predsedništva BiH dr Denis Bećirović, nazvavši Dodikove stavove neutemeljenim.

– Bosna i Hercegovina je nezavisna, suverena država i punopravna članica Ujedinjenih nacija. Predstavnici nižih administrativno-teritorijalnih jedinica u državi nemaju nikakva ovlašćenja u vođenju spoljne politike države Bosne i Hercegovine. Takođe, susedne države ne mogu i nikada neće moći odlučivati o spoljnoj politici države Bosne i Hercegovine. O tome odlučuju nadležni organi države Bosne i Hercegovine. Neosnovani stavovi Milorada Dodika i neovlašćeno miješanje u pitanja koja nisu u njegovoj nadležnosti nemaju pravnu snagu. Svako usaglašavanje stavova između predsednika Bosne i Hercegovine entiteta RS i predsednika Srbije nema uticaja na odluku države Bosne i Hercegovine, naglasio je Bećirović.

Predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović učestvovaće danas na samitu Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani. U okviru samita planirano je potpisivanje izjave o romingu između EU i regionalnih telekom operatera.

Jače partnerstvo

Uoči samita evropski zvaničnici su istakli da će glavna poruka sastanka biti nedvosmislena podrška članstvu regiona u EU i poziv na ubrzanje procesa pridruživanja.

„Činjenica da se samit sa Zapadnim Balkanom prvi put održava u nekoj od zemalja regiona simbol je ojačanog partnerstva između EU i regiona u vreme sukoba u Ukrajini“, navodi se u saopštenju. zvanična poruka iz Brisela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.