Cvijanović odgovorila Komšiću da se on neće pitati o "formiranju vlasti na nivou BiH", Dodik vodi konsultacije o novoj vladi RS 1Foto: EPA-EFE/VLADIMIR STOJAKOVIC

Željka Cvijanović, predsedavajuća Predsedništva Bosne i Hercegovine, najavila je da će u narednim mesecima biti formirana vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Ali za to se, kako kaže, sigurno neće pitati njen kolega iz Predsjedništva BiH Željko Komšić, prenosi Oslobođenje.

“U narednim mesecima, kroz pregovore, mogla bi da bude formirana vlast na nivou BiH, ali se o konačnom dogovoru o tome sigurno neće pojedinačno pitati predsednik Demokratskog fronta Željko Komšić”, rekla je Cvijanović.

Ovakva reakcija Cvijanović dolazi nakon Komšićeve izjave da je njegova stranka spremna pratiti SDP u Narodnoj skupštini RS-a pri imenovanju delegata u Klub Srba u Parlamentu BiH.

“S obzirom na to da je SDP-ov potpredsednik kandidat za Dom naroda, te da SDP ima najviše zastupnika u klubu Pokreta za državu, DF će pratiti odluku SDP-a o tome kako ga glasati na NSRS o imenovanju delegata. Ako je SDP spreman da podrži opozicionog delegata i na taj način otvori mogućnost formiranja Vijeća ministara bez SNSD-a, DF je još spremniji da prati SDP”, rekao je Komšić.

Cvijanović je istakla kako SNSD preko HDZ-a ima kontakte i sa drugim političkim subjektima.

“Možemo imati svakakve želje i afinitete, ali za ono što na kraju bude slagalica, sigurno se neće pojedinačno pitati ni Komšić, kao ni mnogi drugi koji misle da o tome mogu odlučivati. SNSD je počeo pregovore sa HDZ-om, te da SNSD sam, kao i preko HDZ-a, ima kontakte i sa drugim političkim subjektima”, rekla je Cvijanović.

Inače, Vojin Mijatović, potpredsednik SDP-a i jedan od predstavnika Pokreta za državu u RS-u, oglasio na Twiteru.

“Pošto vidim da smo usvojili princip da se svi mešaju u sve, napomena SDP-u i NiP-u u KS-u: Ni po koju cenu mesto premijera NS-u, pamet u glavu, dosta su male strančice dobijale više nego što zaslužuju! Premijer KS-a ili NiP ili SDP BiH”, napisao je Mijatović te tvit zaključio sa: “Dobro jutro, ja rahat dana braćo mila”.

Podsetimo, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na današnje konsultacije o formiranju nove vlade RS pozvao je predstavnike svih parlamentarnih stranaka, jer je, kaže, važno da sve partije iznesu stav o pitanjima ključnim za Republiku Srpsku, piše RTRS, a prenosi Oslobođenje.

Dodik očekuje da će i druge partije u RS prihvatiti prijedlog SNSD-a, da oni s dvije funkcije – jednu platu usmjere u humanitarne svrhe.

Stranke koalicije okupljene oko SNSD-a prisustvovaće sastanku a prisustvo su potvrdili SPS i DNS.

Iz SDS, PDP i Liste za pravdu i red ranije su rekli da ne žele na pregovore sa Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.