Rakić – Vodinelić: Premijer Abazović odbacio sugestije na tekst ugovora iz političkih, a ne pravnih razloga 1Vesna Rakic Vodinelic foto Medija centar

Premijer Crne Gore Dritan Abazović odbacio je sugestije na tekst ugovora sa Srbijom iz političkih, a ne pravnih razloga, ocenila je profesorica prava iz Beograda Vesna Rakić – Vodinelić za Gradsku RTV, koja je bila pravni saradnik Akcije za ljudska prava (HRA) u pisanju sugestija.

Kabinet predsednika Vlade Crne Gore odbacio je sve sugestije na ugovor koji Vlada treba da potpiše sa SPC, među kojima i one koje je uputila Akcija za ljudska prava.

Odluka Vlade da odbaci sve sugestije na tekst ugovora sa SPC, kako je naglašeno, donešena je primenom političkih kriterijuma.

“Da su se malo više udubili, mislim da bi mogli da razumeju šta nije u skladu sa ustavnim principima Ustava Crne Gore i u skladu sa ustavnim principima i drugim zakonima.

Jer, ugovor je niži akt od zakona i tu se ne postavlja samo pitanje ustavnosti, već se postavlja pitanje i zakonitosti”, ocenjuje Rakić- Vodinelić.

Druga rešenja, poput onih o verskom obrazovanju, ili položaju policije u odnosu na Crkvu Srbije su u suprotnosti sa zakonom, kazala je Rakić – Vodinelić za Gradsku RTV.

“Sve to dovodi u pitanje jednakost tih subjekata pred zakonom i princip nediskriminacije koji je jedan od temelja crnogorskog ustava. Meni se čini da smo taj tekst čitali drugačijim očima, da ga je Vlada čitala političkim očima”, kazala je Rakić- Vodinelić.

Kabinet premijera Dritana Abazovića je odbacio sve sugestije na sporni tekst ugovora, zahvalio se svima koji su ih uputili i poručio da je vreme da se država u potpunosti posveti životnim temama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari