Rama: Komšije ne mogu da se biraju, moramo da zaboravimo na haos iz prošlosti 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Albanije Edi Rama poručio je da komšije ne mogu da se biraju, da Srbi, Hrvati i Crnogorci neće nigde da odu i da svi moramo da odrastemo i zaboravimo na haos iz prošlosti, prenosi Reporteri.

Govoreći na 18. konferenciji Jadransko-jonske inicijative, Rama je istakao da ne treba zaboraviti koliko su se drugi koristili leđima naših zemalja i nevoljama koje smo sami stvorili, aludirajući na zemlje Balkana.

„Ovde smo da ostanemo, Srbi neće nigde otići, kao ni Hrvati i Crnogorci. Moramo to srediti i zaboraviti sav haos koji smo priređivali jedni drugima. Ne zaboravimo koliki je gubitak ulagati u mržnju. Put nam je još dug, ali danas smo bolje mesto u odnosu na ono gde smo bili“, rekao je Rama.

Rama je istakao da je ukrajinski sukob izuzetna lekcija i pozvao sve u regionu da nastavimo putem mira i da ne upadnemo u zamke prošlosti.

„Pouka ovog rata je dragocena za sve nas. To je veoma važan trenutak u našoj istoriji. Važno je da se ova saradnja isplat, a nema sumnje da smo, pojedinačno gledano, danas bolji nego što smo bili ranije, ali i dalje gubimo mnogo našeg potencijala da život učinimo mnogo boljim“, kazao je Rama, prenosi Kosvo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.