Rezultati obdukcije ubice sa Cetinja: Borilović pet puta pogođen, još se ne zna ko ga je ubio 1EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Za ostale oštećene još nisu dostavljeni obdukcioni nalazi, kao ni nalaz drugih veštačenja, pa će odluka u predmetu biti doneta tek nakon dostavljanja svih nalaza veštačenja i objedinjavanja svih dokaza.

Nalazom obdukcije tela masovnog ubice Vuka Borilovića (34) potvrđena je nezvanična informacija – zadobio je povrede u predelu tela od pet ispaljenih projektila.

Čiji ga je metak ubio – policajac ili sugrađanin Nenad Neno Kaluđerović, utvrdiće se istragom koja je u toku.

Ovo proizilazi iz odgovora Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, iz kojeg su „Vijestima“ objasnili da još nisu dobili obdukcione nalaze desetorice Borilovićevih žrtava.

Obdukcioni zapisnik Borilovićevog tela dostavljen je tužiocu u petak, 19. avgusta, sedam dana nakon tragedije na Cetinju, pišu Vijesti.

„Više državnih tužilaštava u Podgorici, povodom događaja na Cetinju 12. avgusta 2022. godine, kontinuirano preduzimaju brojne mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja, a po nalogu tužilaštva izvršena je obdukcija. je obavljen i danas je dostavljen obdukcioni nalaz tela V. B., iz kojeg se nalaza zaključuje da je navedeno lice zadobilo povrede u predelu tela od pet ispaljenih projektila, dok za ostale nastradale još nisu dostavljeni obdukcioni nalazi. kao i nalaza drugih veštačenja, da bi tek nakon dostavljanja svih nalaza veštačenja i objedinjavanja svih dokaza mogli doneti odluku u predmetu“, odgovorili su 19. avgusta upravnik i portparolka. tog tužilaštva, viši državni tužilac Lepa Medenica.

U tom slučaju, u svojstvu građanina, saslušano je više lica, među njima i Kaluđerović. Taj Cetinjanin je tužiocu Andrijani Nastić ispričao svoje viđenje dešavanja u naselju Medovina.

Tokom krvave drame u kojoj je ubio i dvoje maloletne dece, Borilović je lovačkom puškom nasumično gađao komšije, Hitnu pomoć, pripadnike policije i prolaznike.

U Borilovićevom ubilačkom pohodu život su izgubili osmogodišnji M., njegov tri godine stariji brat M. i njihova majka Nataša Martinović (35).

Porodica Drecun sahranila je i tri žrtve komšije Borilovića – Rajka Drecuna (56) i njegove roditelje Danicu (74) i Dimitrija (81).

Među nevinim žrtvama su tridesetsedmogodišnji Milan Mitrović, kum ubijenog Martinovića, i Goran Đurišić (54) – Borilovićev stric, koji je ubijen pokušavajući da ga urazumi.

Borilović je ubio i još dve komšinice, sestre Aleksandru (52) i Milu Radunović (50).

Pre nego što mu je onemogućeno da seje smrt kroz kvart u kome je živeo, ranio je još petoricu komšija – Aleksandra Drecuna, Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića, koji je pokušavao da ga savlada.

Osnovno državno tužilaštvo radi i na rasvjetljavanju činjenica o tragediji na Cetinju u kojoj je poginulo deset, a ranjeno šest osoba.

Oni, po nalogu vršioca dužnosti Vrhovnog državnog tužilaštva Maje Jovanović, utvrđuju da li je bilo propusta u postupanju pripadnika Interventne jedinice Centra bezbednosti Nikšić, koja je tog dana bila angažovana na obezbeđenju Cetinjskog manastira. .

Tužilac Jovanović im je, rečeno je „Vijestima“, prosledila informacije koje joj je dao aktivista za ljudska prava i jedan od lidera Građanske inicijative „21. maj“ Aleksandar Saša Zeković i naložio da se formira predmet.

Nadležni nisu saopštavali detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na brutalni čin, a javnost danima osuđuje reakciju policije tokom ubistava.

„Vijesti“ su ranije objavile da policija nije bila dužna, niti je smela da čeka dozvolu da upotrebi vatreno oružje i spreči tridesetčetvorogodišnjaka da nastavi napad u kojem je ubio i ranio veći broj ljudi na Cetinju.

U policijskoj upravi tvrde da nisu čekali, već da su oružje upotrebili kada su za to bili uslovi. Niko od nadležnih, međutim, ne objašnjava da li je neko ubijen nakon što su prvi policajci stigli na mesto zločina.

Takođe, Uprava policije (UP) je morala da obavesti javnost o dešavanjima u prestonici u najkraćem mogućem roku, najkasnije sat-dva nakon događaja, uz najmanje osnovne informacije, kako ne bi uznemiravala javnost. . Na to u neformalnim razgovorima ukazuju iskusni crnogorski policajci, u penziji, ali niko od njih nije želio javno da komentariše neviđeni zločin na Cetinju, kao ni postupke svojih bivših kolega tokom krize u naselju Medovina.

Stručnjaci za bezbednost i postupanje policije nakon nezapamćene tragedije u Crnoj Gori ukazali su na tri ključne tačke i slabosti crnogorske policije na Cetinju, što je, tvrde, rezultat višedecenijskog zanemarivanja sistema bezbednosti i ulaganja i obuke redovne – operativne policijske snage…

Prva karika u sistemu policijskih akcija koja je, sasvim sigurno, zakazala tog dana na Cetinju je nepostojanje jasnog protokola i procedure kako se reaguje u rizičnim situacijama, kao što se desilo 12. avgusta posle 15.30 časova. , u glavnom gradu.

Uprava policije, tvrdi izvor „Vijesti“, nema propisane protokole za obavještavanje, prijavljivanje i uzbunjivanje, a nedefinisan sistem rukovođenja, komandovanja i izdavanja naređenja bio je evidentan i tog dana na Cetinju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari