Šarović: SDS je bio i ostao istinski čuvar RS i njenog opstanka 1Foto: EPA/NED ALLEY NORWAY OUT

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je da je ta stranka „bila i ostala istinski čuvar Republike Srpske, njenog opstanka i napretka srpskog naroda u BiH“.

„Podigli smo naš narod kada je bilo najteže i zajedno s vojskom RS i narodom ponosno stvorili našu republiku. I danas, u vreme drugačijih izazova, ostali smo dosledni svojim idejama slobode i dostojanstva, u službi naroda, bez izdaje, sada u novoj borbi za napredak, normalan život svakog gradjanina Republike Srpske“, kazao je Šarović, povodom trideset godina postojanja RS.

Prema njegovim rečima, SDS je „stao na čelo odbrane svog naroda, za razliku od nekih, koji su u najteže vreme 90-tih godina prošlog veka, neskriveno bili protiv stvaranja zajedničke srpske teritorije i zastave, a koji se danas pokušavaju sakriti iza zastave Republike Srpske“.

„Za razliku od onih koji su iz te borbe pobegli i bavili se svojim ličnim interesima, narod i borci, medju kojima mnogi istaknuti članovi SDS-a, davali su svoje živote za stvaranje Republike Srpske, a mnogi su svoj krst nosili i godinama posle rata. Ali nikada se nisu skrivali iza Republike Srpske niti su svoje interese stavljali ispred nje i rizikovali da bude ugrožena“, ocenio je Šarović.

Dodao je da „za razliku od nekih koji su čak i u Hagu javno svedočili o tome da je ‘SDS odgovoran za stvaranje RS, čak označavajući to ‘uzrokom sukoba’, o čemu svedoče sudska dokumenta, SDS se Republikom Srpskom ponosi, jer nije dozvolio da narod na ovim prostorima doživi sudbinu Кrajine ili Кosmeta“.

„Da je bilo do nekih, jasno je, Republika Srpska ne bi ni postojala. Ono što je najvažnije jeste da smo mi, za razliku od onih koji su svoju politiku menjali kako vetar duva, uvek bili i ostali na strani istinskog i iskrenog patriotizma i politike stvarnog boljitka, nasuprot lažnom i potpuno neutemeljenom ‘junačenju'“, ocenio je Šarović.

Predsednik SDS-a smatra da je „upravo ta konstantna laž i obmana, koja traje više od deceniju, stvorila tešku kulisu straha iza koje svakodnevno traje besomučna pljačka i pustošenje vlastitog naroda“.

„A stvarni rezultat je da je Repubika Srpska do sada izgubila čak trećinu svog stanovništva i da nas je iz godine u godinu drastično manje“, istakao je Šarović.

Prema njegovim rečima, pre trideset godina ideja vodilja osnivanja SDS-a bio je opstanak srpskog naroda na ovom prostoru, dok sada postoji RS i koje svi odlaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.