Savet ministara EU raspravlja o krizi u Crnoj Gori 1Foto: Bojan Cvejić

Ministri inostranih poslova zemalja članica Evropske unije (EU) će na redovnom sastanku danas, između ostalog, raspravljati o situaciji u u Crnoj Gori.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon najavila je u izjavi medijima pred početak sastanka da će se razgovarati i o Crnoj Gori i ukazala na njenu posetu i u decembru zajedno sa svojim austrijskom kolegom Aleksandrom Šalenbergom, u ime visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela.

Kako prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) evropski zvaničnici ističu da su nedavne posete ministara inostranih poslova Austrije i Slovenije Podgorici bile veoma uspešne, te da su podgorički političari dobili „jasnu poruku“ da se trenutna situacija jedino može reštiti ustavnim sredstvima. Ovi zvaničnici su naglasili da postoji mogućnost izbora dvoje sudija Ustavnog suda, kako bi se stvorili preduslovi za slobodne i fer izbore.

Hrvatski ministar inostranih poslova Gordan Grlić Radman je uoči početka ministarskog sastanka danas najavio da će i on govoriti o stanju u Crnoj Gori, u svetlu njegove nedavne posete tamo.

„Pozivam (Crnu Goru) da ozbiljno shvati našu i evropsku poruku o funkcionisanju Ustavnog suda i spornog zakona o predsedniku. Nama treba Crna Gora. Potrebna nam je stabilna Crna Gora, jasno orijentisana ka evropskim vrednostima, i nadamo se da će Crna Gora prevazići političku krizu i nastaviti svoj evropski put“, poručio je Grlić Radman.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez poverenja parlamenta, podseća RSE.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostali zapadni partneri već mesecima apeluju na političke subjekte u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, pre svega Ustavnog suda kako bi se organizovali prevremeni izbori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari