Skupština Crne Gore o Rezoluciji o Ukrajini, DF protiv 1Foto: EPA/ BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore završila je raspravu o Predlogu Rezolucije povodom vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, a podršku je najavila većina stranaka dok joj se oštro protivi proruski Demokratski front (DF).

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković u ime predlagača je rekla da SDP očekuje da većina poslanika podrži ovu rezolucije, jer će se time jasno pokazati ko će se staviti na stranu agresora, a ko na stranu žrtve.

Vuksanović-Stanković je rekla da je pitanje rata u Ukrajini pre svega civilizacijski odnos prema bezumlju.

„Pokazaće ko je za evropske vrednosti, a ko za despotske i diktatorske, ko je za članstvo u EU, a ko je naslednik onih koji su nas gurali u federaciju sa Rusijom i Belorusijom i raznim evroazijskim integracijama gde Crnoj Gori nije mesto“, poručila je Vuksanović-Stanković.

Lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić kazao je da Front neće podržati ovu rezoluciju.

„Žele da naprave ‘dečiju zamku’ gde će mentori iz stranih ambasada da stavljaju štrikove ko je za EU, a ko nije. Mi im poručujemo da mogu da udaraju štrikove koliko hoće, mi nećemo glasati za ovu rezoluciju“, poručio je Mandić.

On je istakao da je DF-u žao naroda Ukrajine i da poštuju teritorijalni integritet zemlje.

„Odakle vam pravo da prednjačite u osudi nečega što nisu osudili drugi parlamenti. Mislite da su to evropske vriednosti? Nisu. Hoćete da pobegnete od kriminala i korupcije i ključne priče koja je vezana za evropsku budućnost Crne Gore, da zaštitite vaše funkcionere, lidere i partnere iz sveta kriminala i mislite da ćete lako prevariti ljude iz evropskih ambasada“, rekao je Mandić.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da Rezolucija nije političko, već moralno pitanje i civilizacijsko pitanje odnosa prema agresoru.

„Ono što se konkretno dešava u savremenom, civilizovanom svetu jasan je primer udara na evropske vriednosti i demokratiju. Kada jednoj naciji, ili državi pokušate da oduzmete pravo na samoopredeljenje i odabir budućnosti i time opravdavate vojnu intervenciju, to dovoljno govori o demokratiji koja je trenutno na snazi u Rusiji i o onima koji neće podržati ovakvu Rezoluciju“, rekao je Živković.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP) Dragan Ivanović, koja je deo manjinske Vlade, ali i koja je do njenog formiranja bila deo DF-a, kazao je da ova Rezolucija možda nije od značaja za velike sile, Rusiju i Ukrajinu, ali možda je značajna za Crnu Goru i njene građane.

„Sada se od nas gleda velikim očima i očekuje svaki detalj. Moramo neke stvari sagledati realno, ali biti svestan da se to od nas traži i ovo je jedna od stvari koju moramo završiti da bi pokazali želju za ulazak u EU“, naveo je Ivanović.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović rekao je male države moraju da kurs prilagode svom interesu. „A naš kurs je kurs naših suseda i evropske zajednice. Mi smo u predvorju EU i dužni smo da usklađujemo politiku sa politikom Unije“, poručio je Bogdanović.

Poslanik koalicije „Crno na bijelo“, čiji je deo URA premijera Dritana Abazovića, Srđan Pavićević kazao je da se ovom rezolucijom mora uputiti apel da se iz sukoba u Ukrajini što pre mora izaći.

„Ovde smo da stanemo na branik univerzalnih, civilizacijskih principa i nasleđa. Ovde nismo da se svrstavamo na strane, već da osudimo vojnu agresiju „, poručio je Pavićević.

U Rezoluciji se ističe da Skupština poziva Vladu Cme Gore i sve političke i društvene subjekte u državi da bezrezervno, otvoreno i nedvosmisleno osude agresiju, čije posledice mogu biti nesagledive po evropski i svetski mir i bezbednost, a time i stabilnost regiona kojem Crna Gora pripada.

Skupština, kako se dalje navodi, iskazuje punu podršku do sada preduzetim merama od strane EU i partnerskih država na suzbijanju akta agresije i iskazuje potpunu spremnost da Crna Gora svoju politiku do kraja usklađuje sa svojim saveznicima, u skladu sa univerzalnim principima pravičnosti i potrebom uspostavljanja mira na području koje je pod agresijom.

Takođe, Skupština iskazuje najdublje saosećanje sa narodom Ukrajine koji se trenutno suočava sa najvećim izazovima i patnjama od završetka Drugog svetskog rata i poziva građane, državne strukture i društvene organizacije da iskažu solidamost i pruže svaki mogući oblik humanitarne pomoći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.