CIK: Ujutru konačni rezultati u trci za predsednika entiteta Republika Srpska, Trivić proglasila pobedu, slavlje na ulicama Banjaluke 1Foto: snapshot Youtube

Konačni rezultati trke za predsednika entiteta Republika Srpska biće poznati ujutru oko 9h, rečeno je večeras na konferenciji za novinare u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Na pitanje novinara zbog čega ove godine ide sporo brojanje i zašto CIK daje šture podatke, rečeno je da nemaju posebnog razloga za to te da se tokom noći nastavlja brojanje.

U međuvremenu, kandidatkinja PDP-a Jelene Trivić za predsednicu Republike Srpske proglasila je pobedu na izborima za predsednika Republike Srpske nad kandidatom vladajućeg SNSD-a Miloradom Dodikom.

„Ovo nije samo moja pobeda, ovo je pobeda naroda, ovo je pobeda Republike Srpske“, kazala je Jelena Trivić u svom obraćanju, preneo je banjalučki novinar Slobodan Vasković na svom blogu.

Ona je kazala da je verovala u narod i da je narod, nakon godina robovanja, uspeo da prosudi šta je dobro.

„Ja jesam Srpkinja, ali ću biti predsednica svih građana RS, bez obzira na njihovu ideološku, partijsku i nacionalnu pripadnost“, kazala je Trivić.

Dodala je da će raditi na suzbijanju korupcije, provođenju zakona i ekonomskom oporavku Republike Srpske.

Predsednik PDP-a Branislav Borenović saopštio je da je na osnovu 72,3 posto prebrojanih glasova Jelena Trivić osvojila 263.560 glasova ili 51,2 posato, a njen protivkandidat Milorad Dodik iz SNSD-a 225.265 glasova ili 48,7 posto.

On je istakao da je razlika u korist Jelene Trivić nedostižna.

S druge strane, u štabu SNSD-a imaju svoje podatke koji govore da Dodik vodi sa 134.000 glasova, odnosno 54 posto dok Jelena Trivić ima 110.000 glasova odnosno 45 posto na osnovu obrađenih 51 posto glasačkog materijala. Lider SNSD-a i dalje ne izlazi pred kamere i nije poznato kada će se obratiti javnosti.

Treba istaći da je ostalo da se prebroji još oko 100 hiljada glasova.

“Dominantno Jelena Trivić vodi. To su trendovi koji se ne mogu stići. Razlika za Jelenu na nivou cele RS je preko 14.000 glasova. Po nama je nedostižno, ali nada zadnja umire i treba sačekati. Hvala posebno Banjaluci koja je bila žestoko napadnuta, ucenjena, pritisnuta. I oduprla se. Pokazala je Banjaluka da kažnjava onog ko je želi okupirati”, rekao je Borenović ranije večeras.

Kandidat SNSD-a za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik gotovo celo veče na Tviteru je objavljivao fotografiju ekrana na kojoj su brojke prema kojima on vodi. u odnosu na Trivić.

Na osnovu prvih prebrojanih glasova u Bijeljini sa 62 odsto biračkih mesta sa srpskog člana u Predsedništvu BiH Željka Cvijanović (SNSD) dobila je 54,3 odsto dok je Mirko Šarović osvojio 45,7 odsto. Bijeljina je inače opština kojom rukovodi Šarovićev SDS.

Ovo su nezvanični podaci lokalnog izbornog štaba u Bijeljini, koji su pristigli do 21 čas.

U Prijedoru je obrađeno 41,86 odsto biračkih mjesta, a prema podacima SNSD Željka Cvijanović ima 63,92 odsto dok Mirko Šarović 31,89 odsto.

Zamenik predsednika PDP Nenad Vuković rekao je ranije večeras da svi trendovi govore da Jelena Trivić, kandidatkinja za predsednicu entiteta Republika Srpska, vodi u Banjaluci, Bijeljini, Hercegovini, ali i u nekoliko opština u Posavini.

Demantujemo informacije sa Twittera Milorada Dodika gde se navodi da vodi na besmislenom uzorku od 5.000 glasova. Verujem da su takve lažne vesti svesno plasirane. Pozivam drugi stranu da budemo objektivni, rekao je Vuković i dodao da je i dalje trend vodstva Jelene Trivić, ne navodeći preciznije podatke o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari