Stoltenberg: Podržavamo evroatlanski put Bosne i Hercegovine 1Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg naveo je u pismu ministarki spoljnih poslova BiH Biseri Turković da NATO snažno podržava evroatlanski put Bosne i Hercegovine i da će nastaviti da sarađuje sa BiH i drugim međunarodnim partnerima kako bi se sačuvala stabilnosti i promovisale reforme u toj državi, preneo je danas N1 Sarajevo.

Bisera Turković je ranije uputila pismo Stoltenbergu u kojem ga je upoznala sa izazovima sa kojima se Bosna i Hercegovina suočava u vezi sa aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu.

Stoltenberg je ukazao da ruska agresija na Ukrajinu fundamentalno podriva evropsku sigurnost i da je zato NATO spreman da nastavi da podržava partnere koji mogu biti izloženi malignom uticaju i pritisku, kako bi ojačao njihovu otpornost.

„Kao što znate, NATO razvija set mera, posebno skrojenih za Bosnu i Hercegovinu, u skladu sa vašim potrebama“, naveo je generalni sekretar NATO i istakao da je stabilnost Zapadnog Balkana dugoročni strateški cilj Alijanse kojem ostaje do kraja predana.

On je izrazio zabrinutost zbog separatističke retorike i aktivnosti koje prete da naruše uspeh Dejtonskog mirovnog sporazuma, istakavši da NATO snažno i nedvosmisleno podržava suverenintet i teritorijalni integritet BiH i funkcionalnost institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.