Trivić: Mogu da pobedim Dodika na izborima 2. oktobra 1Foto: Sajt PDP

Kandidatkinja opozicionih stranaka za predsednicu Republike Srpske (RS), Jelena Trivić (PDP), izjavila je da na izborima 2. oktobra može da pobedi protivkandidata Milorada Dodika (SNSD).

Ona je u emisiji Prve TV navela da to pokazuju istraživanja i ankete, ali da će „prava anketa biti dan glasanja“.

Trivić je ocenila da su poslednji dani kampanje obeleženi „serijskim napadom“ na nju i njenu porodicu, kada su predstavnici vladajućeg SNSD počeli da objavljuju „razne laži i falsifikovane dokumente kako bi je diskreditovali“.

„To samo pokazuje da je vlast u panici i očaju, da ne prežu ni od čega… da falsifikuju neke dokumente o navodnim milionima koji su stigli u RS kako bih ja pobedila, mada su ti dokumenti napisani na lošem engleskom, na kraju u javnosti RS ispali smešni“, kazala je ona.

Trivić smatra da svi ti napadi pokazuju da je se vlast boji, a da pritom ne mogu naći „ništa konkretno što bi imalo utemeljenja o njenoj navodnoj izdaji“.

Upitana da li je to što je opozicija na lokalnim izborima 2022. godine pobedila SNSD u Banjaluci, nagoveštaj većih političkih promena u RS, ona je kazala da su ti lokalni izbori i pobeda opozicije u Banjalici, kao i u Bijeljini, u nemogućim uslovima po opozicione stranke, „pokazali pobedivost režima“.

„Zašto sada je ne bih pobedila Dodika?“, pitala je kandidatkinja opozicije za predsednicu RS.

Dodala je da je priželjkivala da joj Dodik bude protivkandidat jer u SNSD „ima boljih, kulturnijih i obrazovanijih, pa i pametnijih ljudi koje bih teže porazila“.

„U svakom pogledu, on i ja smo dva različita sveta“, kazala je Trivić.

Rekla je da je ona „političarka čvrstog nacionalnog stava i iskreni rodoljub“, navodeći da je, „ako se srpstvo meri po časti, karakteru i nepotkupljivosti“, ona „veća Srpkinja od Dodika“.

Trivić je za Dodika rekla da je „agent interesa Hrvatske“ koji održava prijateljske odnose s predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem, koga je nazvala „osvedočenim srbomrscem“.

Odbacila je optužbe da je agent zapadnih zemalja, ističući da je lako dokazivo šta ona poseduje od imovine, a šta Dodik, za koga je rekla da je najveći deo svoje imovine stejao „pljačkom naroda“.

Trivić je rekla da u postojećim svetskim gepolitičkim aktivnostima RS treba da bude opredeljena za mir, da ne sme biti poligon za okršaj velikih sila, SAD i Rusije, jer bi to bilo pogubno za RS.

Upitana da li je za ostanak RS u BIH, ona je odgovorila da su njeni prvi ciljevi borba protiv korupcije, politička stabilnost i ekonomsko jačanje tog entiteta, a da sadašnje okolnosti nisu takve da se može razmišljati o izlasku RS iz BiH.

Po njenim rečima, u postojećem geopolitičkom i istorijskom kontekstu RS nema uslove da ide ka nezavisnosti.  Dodala je da bi to bio i ogroman politički teret Srbiji, što se ne sme dozvoliti.

„Mi imamo elemente državnosti, jer je više od 75 odsto nadležnosti koje se tiču života ljudi, u nadležnosti Vlade RS“, istakla je Trivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari