Troje ljudi iz bivše uprave bolnice u Tetovu optuženo za požar u kojem je poginulo 14 osoba 1Foto: EPA-EFE/Georgi Licovski

Bivši direktor Kliničke bolnice u Tetovu Florin Besimi, bivši tehnički direktor i dežurni lekar optuženi su za požar u modularnom kovid centru, u kojem je poginulo 14 osoba, objavili su danas lokalni mediji.

U optužnoci koji je tetovsko tužilaštvo podiglo za taj požar, koji se desio 8. septembra 2021. godine, pored njih trojice, goni se pravno lice – bolnica „Tetovo“ u čijoj je nadležnosti bio izgoreli kovid centar.

Bivši direktor tetovske bolnice Florin Besimi, brat ministra finansija Fatmira Besimija, i bivši tehnički direktor su optuženi su da su počinili krivično delo „teška dela protiv javne sigurnosti“, a dežurni doktor za „nepostupanje po zdravstvenim propisima tokom epidemije“, dok se bolnica tereti za oba krivična dela.

Optužnica je sudu podneta gotovo 10 meseci posle početka istrage, koju je vodilo tetovsko tužilaštvo, uz pomoć skopskih tužilaca.

Tužilaštvo je u oktobru prošle godine objavilo izveštaj Odeljenja za kriminalističko-tehnička istraživanja i veštačenja Ministarstva unutrađnjih poslova Severne Makedonije, prema kojem je požar izazvao kratki spoj u produžnom kablu defibrilatora koji se koristi za reanimaciju pacijenta u jednoj od bolničkih soba.

Pregrevanje kabla izazvalo je požar u razvodnoj kutiji od produžnog kabla na koji su pored defibrilatora bili priključeni punjač za mobilni telefon i još jedan električni uređaj.

U istrazi su učestvovali i veštaci i istražitelji Federalne kriminalističke policije iz Nemačke, čiji je izveštaj na sedam stranica dostavljen tužilaštvu sredinom januara.

Na dan nesreće u modularnom kovid centru bolnice u Tetovu bilo hospitalizovano 26 pacijenata, od kojih je 14 preminulo, a 12 je uspešno evakuisano. Od preminulih 12 njih su bili pacijenata, a dvoje članovi porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.