U Banjaluci huligani napali aktiviste LGBTQ zajednice, među povređenima i novinarka 1Foto: RTRS

Grupa huligana napala je aktiviste Organizacionog odbora „Bh. povorka ponosa“ i udruženja „Geto“ ispred prostorija Transparensi Internešnela (TI) u BiH u naselju Mejdan u Banjaluci, a prema prvim informacijama ima i povređenih. Nezvanično, kako javlja N1 Sarajevo, tri osobe su povređene i u banjalučkoj su Službi hitne medicinske pomoći.

Među povređenima je i novinarka portala „E-trafika“ Vanja Stokić koja se trenutno nalazi u bolnici.

Izvršna direktorka TI u BiH Ivana Korajlić izjavila je agenciji Beta da je ta organizacija ustupila prostorije organizatorima Povorke ponosa da bi mogli da održe sastanak večeras u Banjaluci.

„Aktivisti su se okupili u našim prostorijama, a onda je stiglo upozorenje iz policije da se grupa huligana sprema da ih napadne“, izjavila je Korajlić koja nije prisustvovala tom sastanku.

Posle upozorenja policije, dodala je, aktivisti su se spremali da napuste prostorije TI-a, ali su huligani već stigli do zgrade, opkolili je sa svih strana i počeli da fizički nasrću na osobe koje su izlazile.

Ubrzo je stigla i policija koja je je rasterala napadače, a potom aktiviste odvezla na sigurne lokacije.

Policijska uprava Banjaluka zabranila je ranije danas skup koji je večeras u Banjaluci trebalo da bude održan u organizaciji banjalučkog udruženja „Geto“ i „Bh. povorke ponosa“ iz Sarajeva.

U saopštenju policije je navedeno da „postoji realna opasnost od ugrožavanja većeg broja ljudi i imovine“.

U Banjaluci je danas trebalo da bude održano nekoliko skupova posvećenih LGBTIQ + zajednici – projekcija filma, diskusija i parti, ali nije bila predviđena nikakva šetnja.

Iz Organizacinog odbora „Bh. povorka ponosa“ ocenili su da je zabranom ovih dogadjaja prekršeno načelo prava na okupljanje, dodavši da je noć prije zabrane njihovog skupa na ulicama Banjaluke grupa navijača i huligana pravila bakljadu i uzvikivala „Ubij pedera“.

Istakli su da policija nije reagovala na postupke navijača i huligana, čime je, kako su ocenili, poslala jasnu poruku da „javne površine nisu za ljudska prava i slobode, već za govor mržnje, homofobiju i fašizam“.

Organizacioni odbor „Bh. povorke ponosa“ saopštio je da je zabrana današnjih događaja u Banjaluci namenjenih LGBTIQ zajednici direktni produkt govora mržnje i diskriminatornih izjava, pre svega, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića.

„Oni su svojim svesnim ponašanjem i ciljanim izjavama o zaštiti patrijarhalnih, verskih i tradicionalnih vrednosti, te otvorenim pozivanjem na zabranu događaja ugrozili prava na javno okupljanje LGBTIQ zajednice, ne samo u Banjaluci, već i širom Republike Srpske“, naveo je u saopštenju Organizacioni odbor „Bh. povorke ponosa“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari