Ustanak ukrajinskih izbeglica u Đurđevcu: "Hrvati, hvala, ali ne možete nam ovo raditi" 1Foto: Shutterstock/goran_safarek

Ovih dana u Đurđevcu se odvija prava drama. Izbeglice iz Ukrajine, uglavnom iz Harkova, koje su nakon pada svog grada pobegle iz zemlje i našle smeštaj u hotelu Picok u Đurđevcu, primile su vest koja ih je šokirala.

Ovog meseca biće preseljeni u hotel Podravina u Koprivnici, što nikako ne žele, jer su mnogi od njih našli posao u Đurđevcu, tamo im deca idu u vrtić i školu. Međutim, raspisan je javni konkurs na kojem je hotel Podravina pobijedio za njihov smještaj, a iz uprave kažu da moraju da se sele. Objasnili su im da je zakon takav, koji oni razumeju, ali…

Za Jutarnji kažu da ne bi želeli da ispadnu nezahvalni.

– Veoma cenimo sve što je hrvatska država uradila i čini za nas. Nije lako primiti toliki broj ljudi i brinuti o njima sada već devet meseci. Ali mnogi od nas rade ovde i to ih sprečava mentalno da se raspadnu. Kako to objasniti deci koja su našla prijatelje u školi? – pita se Ukrajinka Elena Černošok, sa kojom su majka Nadežda (82) i sin, gimnazijalac, u Pikoku. Razgovarali smo sa Elenom kada je prvi put došla u Picok. Bila je zbunjena, šokirana i uplašena. Nije znala šta je sa onima koji su ostali u Ukrajini i prvo, kaže, nije ni razmišljala ni o čemu osim o ratu. A onda su ih Đurđevci prigrlili i popravili.

Majka i troje dece porodice Jurčenko iz Donjecke oblasti i dalje se nadaju da će ostati. Najmlađi sin ide u vrtić, dva starija u srednju školu. Suprug je zaposlen u Đurđevcu, piše Jutarnji list.

Načelnik koprivničke Službe civilne zaštite, koja sprovodi naloge Uprave civilne zaštite MUP-a, Miroslav Blažotić kaže za Jutarnji da „devet meseci pomažu izbeglicama“.

– Kada su nam stigla dva autobusa u privatnom aranžmanu, stavljeni smo pred gotov čin i snašli smo se. Morali smo da smestimo ljude i mobilisali smo hotel Picok, jedini koji je imao mesta, oko 80 kreveta. Međutim, odmah je počela zvanična procedura koja je dovela do javne nabavke MUP-a u junu. Javna nabavka je ovih dana formalno okončana, na nju se prijavio i prošao samo Hotel Podravina. Hotel Picok se nije javljao – kaže za Jutarnji Miroslav Blažotić.

Vlasnik Hotela Picok Danijel Dugina odgovara da se nije javio na tender jer je hotel – mobilisan.

– Nisam odgovorio jer smo bili mobilisani i to je bilo to za mene. Sada čujem da nisam odgovorio jer sam poreski dužnik. Šta to znači? Kada je do sada trebalo ljude primiti preko noći i zbrinuti, poreski dug nije bio bitan, zar ne? Međutim, ja tu uopšte nisam bitan, bitne su žene koje mi od četvrtka dolaze u suzama. Kako birokratija može tako da pobedi čovečanstvo? – pita se Danijela Dugina.

U Koprivničko-križevačkoj županiji za Jutarnji list kažu da Županija nema nikakve veze sa preseljenjem i da to ne smatraju dobrom odlukom, ali zvanično ne mogu ništa. Hitno su sazvali sastanak štaba Civilne zaštite i dolazak komandanta Truta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.