Ustavni sud BIH nenadležan da odlučuje o Dodikovoj ne/sposobnosti za obavljanje funkcije 1Milorad Dodik Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas se oglasio nenadležnim za odlučivanje o ne/sposbnosti člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da obavlja funkciju, piše sarajevsko Oslobođenje.

Taj sud je, odlučujući o zahtevu Aljoše Čampare, federalnog ministra unutrašnjih poslova, kojim je tražio da Ustavni sud BiH pokrene proceduru utvrđivanja privremene (ne)sposobnosti Milorada Dodika, člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, za vršenje funkcije koju obavlja, u skladu sa članom 8.8. Izbornog zakona, odbio navedeni zahtev zbog nenadležnosti Ustavnog suda BiH za odlučivanje.

Pred Ustavnim sudom je, između ostalog, bio i zahtev 24 člana Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rešavanje spora između BiH i Srbije, nastalog u vezi s dodelom koncesija.

Radi se o zahtevu bh. parlamentarca da se poništi odluka Vlade RS-a o davanju koncesije za gradnju hidroelektrana na Drini, budući da je, kako se u zahtevu navodi, odluke u vezi s državnom imovinom moguće donositi isključivo na nivou BiH.

Na današnjoj plenarnoj sednici novoimenovani međunarodni sudija Ustavnog suda BiH Ledi Bianku je dao i potpisao svečanu izjavu, čime je preuzeo dužnost sudije Ustavnog suda BiH.