Ustavni sud Crne Gore ispituje da li je Đukanović na Cetinju povredio Ustav 1Ustoličenje Joanikija, Crna Gora demonstracije, Cetinje Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Skupština Crne Gore usvojila je predlog za pokretanje postupka utvrđivanja da li je predsednik Milo Đukanović na Cetinju početkom septembra
povredio Ustav koji u članu 14. propisuje da su verske zajednice odvojene od države, ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova.

Taj predlog pokrenut je na osnovu inicijative Socijalističke narodne partije, u kojoj smatraju da je izjavama i postupanjem Đukanović „grubo povrijedio član 14. Ustava Crne Gore“.

Predsednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić najavio je da će poslati predlog Ustavnom sudu, kako bi se sud izjasnio je li šef države povrijedio najviši pravni akt.

Ako Ustavni sud utvrdi da je predsednik prekršio ustav, Skupština može da ga smeni.

Da bi Ustavni sud pravosnažno odlučio mora imati četiri glasa ustvanih sudija. Ova institucija u punom sastavu ima sedam članova, ali zbog politčke krite dva člana nisu izabrana, pa Sud radi sa pet članova.

Skupština je, takođe, većinom glasova poslanika, usvojila izmene Zakona o unutrašnjim poslovima, na predlog opozicione Demokratske partije socijalista (DPS).

Izmene se odnose na na članove tog akta kojima su definisana prava, obaveze, odgovornosti i prestanak mandata direktora policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.