Uz posredovanje Palmera i Ajhorst nastavljeni pregovori o izbornoj reformi u BiH 1Foto: EPA-EFE/ SALVATORE DI NOLFI

Američki izaslanik za izbornu reformu u BiH Metju Palmer izjavio je danas da je ta reforma ključna za BiH i da je veoma važno da se ona usvoji što pre, najkasnije šest meseci pre izbora koji treba da se održe u oktobru.

Palmer je posle sastanka sa članovima Kolegijuma oba doma parlamenta BiH u Sarajevu istakao da su jake institucije ključne za izlazak zemlje iz krize.

Prema njegovim rečima, reforma Izbornog zakona nije sekundarna niti je „neko pomoćno sredstvo“, već je ključni proces.

„Želeo bih biti jasan u vezi s ciljevima ovog procesa. Prvi je da se obezbedi legalitet izbornog procesa. Bitno je da se svaki glas čuje i da bude prebrojan te da građani to znaju“, kazao je američki diplomata.

Prema njegovim rečima, drugi cilj je da građani u ravnopravnoj utakmici imaju priliku da se kandiduju.

„Ovo podržava perspektivu Evropske unije i potpuno je u okviru Dejtonskog sporazuma, državi sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda“, kazao je Palmer.

On je rekao i da Federacija BiH treba da bude funkcionalna i u ravnoteži s Republikom Srpskom, dodavši da će sa svim političkim predstavnicima u BiH raditi kao sa partnerima, da bi se došlo do dogovora.

Direktorka pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajkhorst je posle sastanka izjavila da je razgovarano o blokadi državnih institucija i izbornim reformama.

Ona je naglasila da EU i sve njene članice pozivaju na hitnu deblokadu institucija BiH.

„Postojeća politička kriza neprihvatljiva za građane. Isto tako bi trebala biti neprihvatljiva i delegatima Parlamentarne skupštine, isto kao što je neprihvatljiva EU i njenim partnerima“, navela je Ajkhorst.

Dodala je da još nema kompromisa političkih predstavnika u BiH u vezi sa izbornom reformom, ističući da je poverenje u izborni proces znatno narušeno, a da bi vraćanje poverenja i reformisanje izbornog zakonodavstva napravilo značajan iskorak BiH na putu ka EU.

Predsedavajući Doma naroda parlamenta BiH Dragan Čović izjavio je rekao je da je na sastanku domaćim zvaničnicima stavljeno do znanja da izborna reforma treba da bude unutrašnji dogovor, a da su međunarodni predstavnici tu samo kao podrška.

Naveo je da je na sastanku naglašeno šta bi trebalo napraviti da bi se sprovele presude Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, kao i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.