Varhelji: BiH će ostati bez finansijske pomoći, ako se nastavi blokada institucija 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji izjavio je danas u Sarajevu da će Bosna i Hercegovina ostati bez značajne finansijske pomoći ako bude nastavljena blokada rada državnih institucija.

Varhelji je rekao da povlačenje predstavnika Republike Srpske iz rada državnih institucija BiH još više udaljava tu zemlju od EU, navodeći da se rešenja mogu tražiti isključivo putem dijaloga.

Posle sastanaka sa članovima Predsedništva BiH i Saveta ministara, kao i sa opozicionim liderima, Varhelji je kazao da je pred BiH mnogo toga što treba da bude urađeno radi ispunjenja 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, što je „zacrtana mapa puta budućeg članstva BiH u EU“.

„Tek tada ova zemlja može ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova EU, uključujući evropski investicioni paket koji služi kao podrška pomoći tokom pandemije“, naveo je Varhelji.

On je upozorio da će BiH trpeti mnoge posledice ako ne dođe do deblokade rada državnih institucija.

„Da bismo u celosti uživali sve pogodnosti kroz ovu vrstu pomoći, potrebno nam je da imamo hitne mere i aktivnosti koje bi bile preduzimane“, kazao je evropski komesar.

Drugim rečima, kako je naveo, potrebno je da postoje funkcionalne institucije na nivou BiH.

„Još čekamo da budu donete odluke koje bi omogućile investicije. U suprotnom preti opasnost da one budu izgubljene, govorimo o 1,5 milijardi evra infrastrukturnih ulaganja i 1,9 milijardi koje ostaju u okviru IPA fondova. Bez ovih odluka preti opasnost za BiH da u narednoj godini ne bude učesnica ni brojnih drugih programa“, rekao je Varhelji.

Prema njegovim rečima, reforme su prioritet i za njihovo sprovođenje je potrebna volja svih aktera.

„Bilo kakve blokade su neprihvatljive i ne idu nikome u prilog“, dodao je.