Velika šteta posle nevremena u Hrvatskoj: Uništeni usevi, poplavljeni podrumi i srušena stabla 1Foto: Beta/Branislav Božić (Arhiva)

Veliko nevreme praćeno gradom pogodilo je Zagorje, a zahvatilo je i zapadni deo Zagrebačke županije gde je grad oštetio više krovova porodičnih kuća.

Grad veličine oraha naneo je veliku štetu usevima i vinogradima, a uništeni su pojedini automobili i poplavljeni podrumi.

Najviše su stradala područja Oroslavja, Kumrovca, Klanjca i Zagorskog Sela. Poljoprivrednici kažu – usevi su uništeni, situacija je katastrofalna, piše HRT.

Ministarka poljoprivrede Marija Vučković stigla je u Krapinsko-zagorsku županiju. Sa županom Željkom Kolarom obišla je najteže pogođena područja.

Prema prvim izjavama, šteta na usevima i vinogradima mogla bi biti 100 odsto, ali će se tek danas znati kolika će biti, rekla je Sara Badžek.

Najviše su stradala mesta duž granice sa Slovenijom, dodala je ona i dodala da je tamo sinoć bilo nakupina leda.

Vinogradar Zvonko Sever: Ja sam pristalica svih mogućih vidova protivgradne zaštite

– Sada slede radovi u vinogradu gde neće biti roda. Te vinograde treba odmah zatvoriti, poprskati, pripremiti da zacele rane nanesene ovim gradom i olujom. Pluća su nestala iz vinograda, treba da se pobrinemo da iz njih iznikne nešto novo i da loza opstane, rekao je vinogradar Zvonko Sever.

On je objasnio da je jučerašnje nevreme došlo iznenada. Za 32 godine nikada nije bilo ovakvog grada, poslednje dve godine imali smo mrazeve i do 30 odsto, a ovo je kataklizmično, traje 15, 20 minuta.

Što se tiče borbe protiv grada, Sever je rekao da je pristalica svih mogućih vidova odbrane.

– Imali smo ovde dve lansirne rampe i ovakvu borbu nikada nismo doživeli. Ja sam za uvođenje protivgradne odbrane, nije toliko skupo. Osiguranje svakako pomaže, ali ovu štetu ne mogu ni izdaleka da nadoknade.

Uprava civilne zaštite prijavila je štetu nakon nevremena u dijelovima Krapinsko-zagorske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije i Grada Zagreba.

Borba je trajala skoro 45 minuta. O razmerama dovoljno govori podatak da su naslage leda bile visoke i do 70 centimetara. Prizori su podsećali na zimsku mećavu. Plugovi su morali da izađu na teren. Škola je oštećena, podrumi su poplavljeni, drveće polomljeno, poljoprivredni usevi uništeni. Šteta je ogromna.

Gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek rekao je da je padao grad veličine oraha.

– Šteta na usevima i vinogradima je sigurno 100 odsto, a prave razmere štete videćemo sutra ujutru, rekao je Brlek. Postoje i izvještaji da je poplavljeno više podrumskih prostorija na području Klanjca.

Prema informacijama Županijskog centra 112, grad veličine od lešnika do oraha pao je i na području opštine Zagorska Sela, ali za sada nema izveštaja o šteti na objektima. Nevreme je zahvatilo i Veliko Trgovišće, Stubičke Toplice i grad Oroslavje.

Gradonačelnik tog grada Viktor Šimunić potvrdio je za Hinu da grad traje oko 10 minuta i da je ceo grad beo. Slično je i na području Kumrovca. Šef Robert Split nazvao je situaciju pravom katastrofom.

Županijski centar 112 Zagreb dobio je više dojava građana vezanih za grmljavinsko nevrijeme praćeno kišom i gradom, koje je zahvatilo zapadni dio Zagrebačke županije.

Najviše je pogođeno područje Jastrebarskog, naselja Čeglje, Gudci Draganički, Izimje i Pribić, gde je grad oštetio više krovova na porodičnim kućama, saopštila je Uprava civilne zaštite.

Uništena je prva zamenska porodična kuća

Gradilište prve zamenske porodične kuće, koju gradi država na području SMZ, potpuno je uništeno u sinoćnjem nevremenu. Nadzorni inženjer je rekao da će sve morati da se popravi i ukloni, a pitanje je u kakvom je stanju drvena konstrukcija.

„Najveća šteta zabeležena je u Krapinsko-zagorskoj županiji, gde je na području cele županije, a posebno na području Oroslavja, Klanjca i općina Kumrovec i Zagorsko selo, jako nevreme praćeno jakim gradom, jakom kišom i vjetrom izazvalo poremećaje u saobraćaju. Drveće i granje je padalo na puteve, a pričinjena je velika šteta na krovovima i poljoprivrednim kulturama. Na 12 tehničkih intervencija angažovano je oko 55 vatrogasaca sa 15 vatrogasnih vozila“, saopšteno je iz HVZ-a.

Ukupan broj vatrogasaca angažovanih na sanaciji posledica nevremena je oko 300, piše HRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari