Vijesti: Lekić obavijestio lidere partija da nema većinu za sastav vlade, nedostaju glasovi GP URA 1foto FoNet Milica Vučković

Mandatar za sastav Vlade Crne Gore Miodrag Lekić obavestio je danas lidere parlamentarne većine da još nema potrebnu većinu za formiranje kabineta, jer mu i dalje nedostaju tri glasa poslanika Građanskog pokreta URA, saznaju „Vijesti“.

URA nije odgovorila na pismo koje je Lekić u subotu uputio liderima većine i predložio da URA podrži njegovu vladu, jer Dritan Abazović nema većinu za formiranje vlade na čijem bi čelu on ostao.

Na pismo je odgovorio predsednik Civisa Srđan Pavićević, koji je naveo da Lekić ima njegovu podršku za formirane Vlade, „sa participacijom Civisa kao što je bio slučaj u prethodne dve vlade“.

Lekić je nakon toga konstatovao da izostaje odgovor GP URA, „što upućuje na legitimno protivljenje te stranke da se formira vlada na ponuđenim osnovama“ koje je izložio Abazoviću, kao i političkom sporazumu koji su ranije potpisali.

„Ostaje mi, kao i svim nama, da konstatujem da i dalje nedostaju tri glasa za sastav 44. vlade. Dozvolite mi da podsetim da formiranje vlade nije bio cilj po sebi, već pokušaj ostvarivanja legitimne institucionalne stabilnosti na osnovama, sada već prilično zaboravljene volje građane na izborima u avgusta 2020. Nakon neuspeha da se formira vlada na osnovu demokratskih pravila i pobede, svima nama ostaje da preuzmemo odgovornost za nastali bilans“, poručio je Lekić.

Lekić je, kako je naveo u jučerašnjem pismu liderima, Abazoviću predložio da koalicija „Crno na belo“ podrži vladu tako što bi bila njen deo, ili što bi podržala manjinsku vladu.

Naveo je da mu je Abazović najavio odgovor posle sednice Glavnog odbora, koji je održan u petak, ali ga on još nije dobio.

„Ukoliko sutra ne dobijem odgovor na predložene predloge, ostaje mi da zaključim da pokušaj konstitusanja 44. vlade nije uspeo, sa svim daljim političko-pravnim posledicima, i da o tome obavestim javnost. Ovo moje obraćanje ima isključivi cilj informisanje svih nas, razume se bez pretenzije da utičem na bilo koga“, poručio je Lekić liderima većine.

Zakonski rok za formiranje vlade je 16. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.