"Žena je rodila sve nas, žena će roditi revoluciju": U gradovima širom BiH protesti protiv femicida (VIDEO) 1Foto: Marija Erdelji

U Sarajevu ispred Ekonomskog fakulteta okupile su se žene noseći transparente na kojima piše: „Stop femicidu, nijedna više“, „žeNEšute“, „Žena je rodila sve nas, žena će roditi revoluciju“…

Poručile su „Nijedna više“, uz poziv svim sugrađanima da se solidarišu sa majkama, suprugama, kćerkama i svim ženama.

– Došla sam kao građanka da izrazim svoje neslaganje i protest protiv nasilja i torture prema ženama… Zaista ima femicida ne samo u BiH već i u regiji i zbog toga mi, kao društvo, moramo učiniti nešto kako bismo imali pravednije kazne za nasilnike, poručila je građanka.

– Mi žene Bosne i Hercegovine, ujedinjene i solidarne kažemo ‘Nijedna više‘. Ove sedmice ubijena je još jedna žena u Bihaću. Njen ubojica nije odmah uhvaćen. Prema nezvaničnim i nepotpunim statistikama, od 2017. godine ubijeno je više od šezdeset žena. Nije se desila porodična tragedija već ubistvo – poručeno je sa protesta u Goraždu.

– Ovo nije naša aktivnost, ovo je nešto što živimo svaki dan i nešto o čemu govorimo. Upozoravamo na problem nasilja nad ženama. Ako se nešto ne poduzme kad se prijavi, kad se uoči može eskalirati i smrću. Došli smo da vrištimo u njihovo ime i da ova vrišteća tišina bude upozorenje da je i jedna previše, kazala je Duška Andrić iz Centra ženskih prava Zenica.

Zahtevi koji se traže na skupovima: Uvođenje pravne definicije femicida; Uvođenje femicida kao krivičnog dela u sve zakonske i podzakonske akte; Hitno usklađivanje krivičnih zakona s Istanbulskom konvencijom (​​Konvencija Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici) i revidiranje kaznenih praksi; Osiguravanje prevencije i zaštite od nasilja nad ženama kroz nadležne institucije i multisektorske protokole; Dosednu primenu zakona i u slučajevima kada do smrtnog slučaja kao posledice nasilja u porodici da se počiniocu sudi prema odredbama zakona koje će utvrditi težu kaznu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.