Rekordno veliki odziv na izborima za predsednika Češke 1Foto: Shutterstock

Gradjani Češke jutros, u drugom danu drugog kruga predsedničkih izbora, masovno izlaze na birališta kako bi odlučili ko će biti novi lider te države.

Prognoziran je istorijski rekordni odziv jer je već juče, prvog dana glasanja,  izašla polovina od 8,25 miliona registrovanih birača.

Oni biraju izmedju nekadašnjeg načelnika Generalštaba a zatim šefa Vojnog komiteta NATO, generala u penziji Petra Pavela i petog najbogatijeg u Češkoj, tajkuna agro i hemijske industrije Andreja Babiša

Pavel je proevropski nezavisni kandidat, kojem je Vaclav Havel uzor, sa biračkim jezgrom i sponzorima kampanje iz desnog centra, uz podršku vlade konzervativnog premijera Petra Fijale.

Babiš je bivši populistički premijer, sada lider opozicije, prijatelj madjarskog premijera Viktora Orbana ali nije proruski orijentisan. Poreklom je Slovak.

Rekordni odziv birača, kada je u prvom krugu izbora pre 14 dana izlaznost dostigla 68,26 odsto, što je treća najveća izlaznost na bilo koje izbore u istoriji Češke, izazvala je nevidjeno oštra, čak nezapamćeno prljava predizborna kampanja koju je premijer Petr Fijala sinoć nazvao „odvratnom“.

Pre svega, kako se ocenjuje, takva je kampanja Babiša, čiji je PR i ekspert za marketing zbog prekoračenja svih etičkih granica, namernog izazivanja strahova, ističući da će Pavel zemlju uvući u rat, isključen iz udruženja reklamnih i markentinških profesionalaca Češke. Takva kampanja izazvala je utisak da se radi „o životu i smrti“ i prvi put su neki izbori doveli do oštre podele i burne svadje i unutar čeških porodica. U medijima su se masovno pojavljivali saveti psihologa i psihijatara kako postupati u porodici kada se njeni članovi posvadjaju ko će glasati za kog kandidata.

Bivši češki predsednik Vaclav Klaus osetio je takodje potrebu da zamoli kada je juče glasao, da pristalice kandidata koji bude poražen taj poraz prihvate i da se zbog poraza „ne izazove gradjanski rat“.

Oštre tonove kampanje pokazuje i to da su kandidatima stizale pretnje na društvenim mrežama i anonimno, kao Babišu, kojem je u pismu stigao metak, a za Pavela su protivnici objavili vest da je umro a zatim da se budi iz kliničke smrti, pa je nastojao da sve to umiri i predsednik Zeman.

„Niti je Pavel raj, niti Babiš pakao. Nije to dramatičan izbor. Mislim da su obojica čistilište, da ćemo sa njima doživeti i dobro i zlo. Nijedan predsednik republike pa ni ja nije idealan. Kako god da odlučimo izbor nije dramatičan“, kazao je Zeman tokom kampanje u redovnom intervjuu Razgovori iz Lana za češki tabloid Blesk.

I general Pavel i milijarder Babiš obećali su juče da neće slediti primer bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i da će prihvatiti ako budu poraženi na izborima i da će pozvati svoje pristalice da poštuju novog predsednika jer je i njihov.

Veliko interesovanje Čeha za ove treće direktne izbore za šefa države nateralo je medije da primene nove tehnologije i veštačku inteligenciju da već na vrlo malom uzorku prebrojanih glasova, oko 10 odsto, ubrzo posle zatvaranja birališta u 14 časova objave predvidjanje. U prvom krugu, pre 14 dana, oni su izuzetno precizno predvideli rezultate.

Glasovi će biti prebrojani i rezultati saopšteni predveče. Prema predizbornim anketama i modelima, favorit je Pavel sa mogućih 53 odsto do 58 odsto glasova podrške.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari