ruska novinarka nataša tiškevičfoto: Shutterstock/Elena Rostunova

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) osudila je hapšenje bivše novinarke ruskog studentskog lista „Doxa“ Nataše Tiškevič u Srbiji i „žalosne uslove“ u kojima su je vlasti držale.

„RSF je uznemiren potencijalno namernim pokušajem da se zastraše ruski novinari u egzilu“, navodi se na zvaničnom sajtu organizacije.

Nakon što je prošle godine pobegla iz Rusije da bi izbegla proizvoljnu zatvorsku kaznu u Rusiji i našla utočište u Nemačkoj, Nataša Tiškevič nije očekivala da će biti zatvorena u nekoj evropskoj zemlji.

Ipak, pošto nije znala da joj je potrebna viza pored putne isprave koju joj je izdala Nemačka, srpske vlasti su je držale skoro dva dana pošto je sletela na beogradski aerodrom 7. avgusta.

„Iako je legitimno uskratiti ulazak osobi koja nema vizu, njeno zadržavanje u policijskom pritvoru duže od 40 sati je nesrazmerna mera. Da li su srpske vlasti, tretiranjem Nataše Tiškevič kao zločinca, pokušavale da zastraše ruske novinare u egzilu kako bi se dodvorile Kremlju?“, pita se Pavol Salai, šef odeljenja RSF-a za EU i Balkan.

Kada je Tiškevič odletela u Beograd kako bi posetila prijatelje u Srbiji, imala je samo putni dokument koji joj je izdala Nemačka.

Ruske vlasti su konfiskovale njen pasoš u okviru procedure protiv nje i njeno troje kolega urednika iz lista „Doxa“.

Tek kada su joj srpski imigracioni zvaničnici uskratili ulazak u zemlju, saznala je da njen putni dokument nije validan bez vize izvan Evropske unije.

Umesto da je pošalju na let van zemlje, vlasti su je uhapsile i držale je više od 40 sati bez gotovo ikakve hrane.

Kada se u suzama opirala da uđe u ćeliju, čuvari su joj zapretili da će je poslati u „pravi zatvor“.

Tek je 9. avgusta ukrcana na let na Maltu, odakle je doletela u Srbiju.

Nataša Tiškevič jedna je od četiri studenta koji su radili za nezavisni moskovski studentski časopis, a koji su 2021. osuđeni na dve godine „popravnog rada“ zbog videa u kojem su branili slobodu okupljanja mladih Rusa.

Oni su bili u kućnom pritvoru skoro godinu dana nakon što su privedeni u aprilu 2021. zbog postavljanja trominutnog video snimka na Jutjub, u kojem su rekli da je izbacivanje i zastrašivanje studenata zbog učešća na skupovima podrške zatvorenom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom protivzakonito.

Tiškevič je prvobitno zatražila utočište u Jermeniji pre nego što je prešla u Nemačku.

Ruske vlasti su izdale nalog za njeno hapšenje u novembru 2022.

Prema pisanju srpskog nezavisnog medija Nova.rs članovi ruske političke opozicije su bili osuđivani u Rusiji zahvaljujući nadzoru koji su sprovodile srpske obaveštajne službe, navodi se na sajtu RSF.

Kako se dodaje, tu operaciju je u Srbiji navodno predvodio Aleksandar Vulin, tadašnji ministar unutrašnjih poslova i sadašnji šef srpske obaveštajen službe, koja je predmet američkih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari