Rodžer Voters pisao Putinu: Vaša invazija na Ukrajinu je odvratan, agresorski rat, bio izazvan ili ne 1EPA-EFE/ETTORE FERRARI

Zbog kontroverznog pisma Olene Zelenke Rodžeru Votersu otkazana su dva nastupa u Poljskoj. Osnivač Pink Flojda sada je odgovorio na kritike i objavio svoje pismo Vladimiru Putinu.

„Dragi predsedniče Putine, otkako je Ruska Federacija izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara ove godine, pokušavam da iskoristim svoj mali uticaj da ohrabrim prekid vatre i diplomatsko rešenje koje bi bilo zadovoljavajuće i za Ukrajinu i za Rusku Federaciju“, navodi se na početku pisma Vladimiru Putinu, koje je Rodžer Voters objavio na svom Fejsbuku.

Suosnivač Pink Flojda nedavno se našao na udaru kritika zbog svojih stavova o Ukrajini iznesenih u pismu Oleni Zelenskoj.

On je tada prvoj dami Ukrajine izrazio žaljenje zbog rata, ali i zbog naoružavanja Ukrajine američkim oružjem. On je optužio Volodimira Zelenskog da je popustio pod pritiskom „ekstremnog nacionalizma“.

Zbog ovih stavova otkazana su dva njegova koncerta u Poljskoj, a odbornik Krakova Lukaš Vantuh želi da Voters bude proglašen personom non gratom u toj zemlji.

„On jednostavno ne razume šta se dešava u Ukrajini“, rekao je Vantuč.

Voters je zato sada javno objavio pismo koje je uputio Putinu.

„Stalno mi traže da Vam pišem, pa evo ga. Pre svega, da li biste, molim vas, odgovorili da li biste želeli da vidite kraj ovog rata. Ako je odgovor da, to bi mnogo olakšalo stvari. Takođe ako bi rekao da Ruska Federacija više nema nikakvih daljih teritorijalnih interesa osim bezbednosti svog stanovništva koje govori ruski na Krimu, Donjecku i Lugansku, to bi takođe pomoglo. Ovo kažem jer znam neke ljude koji misle da želite da osvojite celu Evropu, počevši od Poljske i baltičkih država. Ako to želite, odje*ite. Mogli smo svi zajedno da prestanemo da igramo  očajničko opasnu nuklearnu igru, koja je ugodna jastrebovima s obe strane Atlantika. Tako je, jednostavno raznesite jedni druge i ceo svet u komade. Problem je što imam decu i unuke, kao i mnogu svoju braću i sestre širom sveta i niko od nas ne bi cenio takav ishod“, napisao je Voters u pismu.

„Bio je to odvratan, agresorski rat“

„Ako sam dobro pročitao vaše nedavne govore, želeli biste da pregovarate o statusu neutralnosti za suverenu susednu Ukrajinu? Da li je to tačno? Pod pretpostavkom da se tako nešto može pregovarati, takav sporazum bi, takođe, značio da nijedna zemlja nikada više ne može biti napadnuta“, navodi se u pismu.

Voters je pomenuo i SAD i NATO.

„Znam da SAD i NATO napadaju druge suverene države kada im se prohte ili za nekoliko barela nafte, ali to ne znači da bi i Vi trebali. Vaša invazija na Ukrajinu me je potpuno iznenadila. Bio je to odvratan, agresorski rat, izazvan ili ne. Kada mi je gospođa Zelenski odgovorila preko Tvitera, bio sam veoma iznenađen i dirnut. Ako biste mi odgovorili, mogao bih da vas poštujem i tumačim to kao častan korak u pravom smeru ka održivom miru“, zaključio je popularni muzičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.