Rojters: Ukrajina pozvala Putina za pregovarački sto 1Foto: Snapshot youtube

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je danas predsednika Rusije za pregovarački sto, drugog dana od početka napada Rusije na Ukrajinu, prenose pojedini mediji.

U izjavi za Rojters, Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kazao je da “Ukrajina želi mir i spremna je za razgovore sa Rusijom, uključujući i o neutralnom statusu prema NATO“.

„Ako su razgovori mogući, trebalo bi da se održe. Ako u Moskvi kažu da žele razgovore, uključujući i o neutralnom statusu, ne bojimo ih se“, kazao je Podoljak.

Dodao je da je „spremnost Ukrajine za razgovor deo njihovog upornog teženja miru“, prenosi Rojters.

Ukrajina se, podseća agencija, odrekla nuklearnog naoružanja pošto je stekla nezavisnost od nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, u zamenu za bezbednosne garancije evropskih zemalja.

Nakon prodemokratskih protesta u kojima 2014. je zbačen proruski orijentisan ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, Moskva je anektirala crnomorsko ostrvo Krim i počela da podržava pobunjenike na istoku zemlje koji se bori protiv centralne vlade u Kijevu.

Sedam godina kasnije, ruski predsednik Vladimir Putin započeo je juče invaziju na Ukrajinu, a njegove trupe ušle su u Kijev danas.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.