Rusija naredila raspuštanje NVO za ljudska prava "Moskovska Helsinška grupa" 1Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV / KREMLIN / SPUTNIK

Ruski sud je u jeku represije protiv poslednjih glasova kritike, danas  naredio raspuštanje „Moskovske Helsinške grupe“, najstarije nevladine organizacije za odbranu ljudska prava u Rusiji.

Gradski sud Moskve prihvatio je tužbeni zahtev Ministarstva pravde i naredio raspuštanje te NVO i njeno brisanje iz zvaničnog registra pravnih lica, naveo je sud u saopštenju objavljenom preko Telegrama.

Krajem decembra moskovsko odeljenje Ministarstva pravde podnelo je zahtev za raspuštanje Moskovske Helsinške grupe i zabranu njenih aktivnosti na teritoriji Rusije.

Ta NVO je optužena da je sprovodila aktivnosti van regiona Moskve čime je kršila svoj regionalni status,odnosno da je slala posmatrače na procese ili svoje članove na događaje u drugim delovima zemlje.

Advokati nevladine organizacije odmah su najavili žalbu na odluku suda.

„Svaka odluka se može revidirati i nadam se da ću doživeti dan kada će se Moskovska Helsinška grupa ponovo roditi“, rekao je advokat Genri Reznik po navodima ruske novinske agencije Ria Novosti.

„Moskovska Helsinška grupa“ formirana je 1976. godine da osigura da Sovjetski Savez poštuje obaveze poštovanja ljudskih prava.

Ona je po tome najstarija i najsimboličnija organizacija za odbranu ljudskih prava u Rusiji. Godinama ju je vodila Ljudmila Aleksejeva, sovjetska disidentkinja koja je umrla 2018. godine.

Procedura raspuštanja ove grupe podseća na proceduru raspuštanja nevladine organizacije „Memorijal“ prošle zime. „Memorijal“ se taođe bavio odbranom ljudskih prava i sećanja na žrtave sovjetskog režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.