Rusija ponovo osuđena u Strazburu zbog ponižavajućeg postupanja prema Navaljnom 1Aleksej Navaljni Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je danas ponovo osudio Rusiju zbog „ponižavajućeg postupanja“ prema Alekseju Navaljnom, glavnom protivniku ruskog predsednika Vladimira Putina.

Žrtva trovanja krajem avgusta za šta se odgovornost pripisuje Kremlju, Aleksej Navaljni i drugi opozicionar Vadim Gunko obratili su se sudu u Strazburu zbog maltretiranja prilikom hapšenja na demonstracijama 6. maja 2012. u Moskvi nakon predsedničkih izbora koje smatraju pokradenim.

Navaljni i Gunko su zadržani tokom noći u policijskoj stanici, a potom im je izrečena administrativna mera.

Sud je jednoglasno zaključio da je Rusija prekršila odredbe Evropske konvencije o ljudskim pravima o zabrani nehumanog ili ponižavajućeg postupanja, prava na slobodu i bezbednost, na pravično sudjenje kao i na slobodu okupljanja.

Presuda je doneta na osnovu video snimka hapšenja opozicionara koji je objavljen na internetu i na kojem se vidi da je policija „izvrnula ruku Navaljnom tako da je on vrištao“, uz ocenu da ti postupci „nisu bili neophodni“ pošto nije bilo „vidljivog otpora“.

Sud je presudio da Rusija isplati 8.500 evra Navaljnom i 7.500 evra Gunku za nanetu moralnu štetu.

Rusija je do sada više puta osudjena pred sudom u Strazburu zbog uznemiravanja Navaljnog, a u oktobru je već osuđena zbog ometanja slobode okupljanja i ponižavajućeg postupanja prema demonstrantima na istom skupu 6. maja 2012.

Zemlje članice Saveta Evrope osnovale su 1959. godine Evropski sud za ljudska prava koji se bavi slučajevima kršenja Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Rusija ponovo osuđena u Strazburu zbog ponižavajućeg postupanja prema Navaljnom”

    • A tebi bedniče,bedni Rusofilističsrski,je drago kada tvoj mali Azijatski diktatir otruje iki pobije svoje kritičare,kao Anu Politovskaju iki Boriss Nemcova ili one tri klinke nabije na po dve godine u Sibirske gulage zbog izvođenjs perfomsnsa???Jel su ti mokrebte usrane Rusofilističsrske gaće od sreće bedniče bedni!!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.