Rusija zapretila Litvaniji: "Ozbiljne negativne posledice po stanovništvo" zbog blokade tranzita robe do Kalinjingrada 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Rusija je zapretila posledicama koje će se „ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“ nakon što je produbljen spor zbog restrikcija na robu koja se transportuje preko baltičke države do ruske enklave Kalinjingrad.

„Rusija će sigurno odgovoriti na takva neprijateljska delovanja. Na definisanju odgovarajućih mera se radi na nivou departmana i biće sprovedene u bliskoj budućnosti. Posledice će se ozbiljno negativno odraziti na stanovništvo Litvanije“, rekao je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, koji je bio domaćin na sastanku u Kalinjingradu.

On je dodao, izvestila je ruska novinska agencija RIA novosti, da „blokada koju je uvela Litvanija na predlog zapadnih zemalja, pri čemu krši norme i principe međunarodnog prava, tranzita velikog kontingenta robe preko njene teritorije do regiona Kaljiningrad pokazuje da ne samo da se ne može verovati verbalnim izjavama Zapada, već ni onim pisanim“.

U međuvremenu, ambasador EU u Rusiji je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Moskvi.

Nakon sastanka Rojters je izvestio da je Markus Ederer rekao da je zahtevao od Rusije da ovo pitanje reši diplomatskim sredstvima. On je rekao da Litvanija nije uvela blokadu jer je tranzit robe koja nije sankcionisana nastavljen. Litvanija je saopštila da ona sprečava samo isporuke robe preko njene teritorije u skladu sa novim sankcijama EU koje su tokom vikenda stupile na snagu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.