Ruska blokada ukrajinskih pomorskih luka diže cene hrane u svetu 1Foto: Shutterstock

Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) saopštila je danas da su se globalne cene hrane stabilizovale prošlog meseca na veoma visokom nivou, ali i da su bile nešto niže nego u martu, kada je zabeležen najveći skok cena hrane ikada.

Zvaničnici FAO vide male izglede za značajno smanjenje cena hrane sve dok traje rusko-ukrajinski rat. Obe zemlje zajedno proizvode gotovo trećinu svetskog izvoza pšenice i ječma i do 80 odsto isporuka suncokretovog ulja, prenosi VOA.

Zamenik direktora FAO u odeljenju za tržišta i trgovinu Jozef Šmiduber rekao je da prekid u izvozu tih i drugih prehrambenih proizvoda iz Ukrajine uzima težak danak po globalnu bezbednost hrane. On je rekao da siromašne zemlje najviše pate jer im se cene kreira tržište.

„U Ukrajini postoji skoro 25 miliona tona žitarica koje bi mogle da se izvezu, ali ne mogu da napuste zemlju samo zbog nedostatka infrastrukture i blokade luka. U isto vreme nema otvaranja žitnog koridora za izvoz iz Ukrajine“, rekao je on.

Šmiduber napominje da bi oko 14 miliona tona žitarica trebalo da bude dostupno za izvoz nakon što letnji usevi pšenice, ječma i kukuruza u Ukrajini budu požnjeveni u julu i avgustu ali da nema dovoljno skladišnih kapaciteta i da je neizvesno šta će se desiti u narednih nekoliko meseci dok se sukob nastavlja.

„I ono što takođe vidimo, a to su, naravno, samo anegdotski dokazi, da žito krade Rusija i da se kamionima transportuje u Rusiju“, rekao je on. „Isto važi i za poljoprivredne alate, traktore, itd, itd. I sve to može imati uticaja na poljoprivrednu proizvodnju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.