Ruski jezik obavezan na univerzitetima Centralnoafričke Republike 1epa08934878 Central Africans walk in the neighborhood during a respite from fighting where at approximately 6 am a couple hundred rebel fighters attacked and faced Central African Forces and the UN MINUSCA in the capital Bangui at the North entrance of pk12, the Central African Republic, 13 January 2021. According to Prime Minister Firmin Ngrebada rebel attackers came in large numbers to take Bangui but were pushed back. The fighting comes in the wake of the disputed 27 December election where rebel groups have launched attacks on towns outside Bangui and now launched an attack on the capital. EPA-EFE/ADRIENNE SURPRENANT

Univerziteti Centralnoafričke Republike zahtevaće od studenata da izučavaju ruski jezik, izvestili su mediji u ovoj državi Afrike koja sa Rusijom aktivno razvija vojnu i ekonomsku saradnju, prenosi portal themoscowtimes.com.

Predsednik Fosten-Arkanž Tuadera naredio je univerzitetima da od sledeće godine ruski jezik postane obavezan umesto španskog, preneo je novinski sajt „Corbeau News Centrafrique“. Riski sajt RBC podseća da je ruski jezik već unet u srednjoškolski program Centralnoafričke Republike 2019.

I u vreme nekadašnjeg predsednika Žanm Bdel Bokasa ruski jezik se učio u Centralnoafričkoj Republici između 1966. i 1979.

Studenti će, kako se navodi, učiti ruski jezik od prve godine osnovnih studija do prve i druge godine postdiplomskih studija, što je, kako ukazuje afrička agencija, duže od studija španskog i kineskog jezika.

Ministar visokog obrazovanja Centralnoafričke Republike navodno se obavezao da će obuka nastavnika i razvoj nastavnog plana i programa za studije ruskog jezika biti gotova do školske 2022/23. Novinska agencija piše i da se očekuje se da ministar poseti Moskvu u januaru kako bi razgovarao o slanju profesora za ruski jezik u Centralnoafričku Republiku.

Ova država Afrike, gde su pre godinu dana obnovljeni sukobi kada su pobunjenici pokrenuli ofanzivu kako bi zbacili s vlasti predsednika države Fosten-Arkanža Tuadera, uspostavila je bliže veze sa Rusijom od 2018. Tada je Kremlj poslao malokalibarsko oružje i instruktore da pomognu u obuci oružanih snaga Centralnoafričke Republike.

Centralnoafrička Republika takođe je postala ključna tačka u kontroverzi oko uloge ruske Vagnerove grupe vojnih plaćenika u Africi koju navodno vodi biznismen Jevgenij Prigožin koji se dovodi u vezu sa Kremljom.

Vlada Centralnoafričke Republike priznala je nedavno da su ruski plaćenici iz grupe Vagner počinili zločine dok su vlasti pokušavale da se odbrane od pobunjenika, ukazuje Tajms i ocenjuje da je izveštaj retko priznanje zločina koji su počinili strani borci koji se naširoko smatraju privatnom vojskom Kremlja u vreme kada Moskva pokušava da oživi svoj uticaj u Africi iz sovjetskog doba. Izveštaj takođe podupire tvrdnje UN (UN) da su jedinice iz Vagner grupe odgovorne za ubistva civila, grupna silovanja i mučenja.

Stotine ruskih vojnika nalaze se u centralnoafričkoj državi kako bi podržale režim predsednika Fosten-Akranža Tuadera nasuprot pobunjenika koji pokušavaju da ponište prošlogodišnje izborne rezultate, tvrdeći da su oni pobedili. Smatra se da je podrška Moskve Tuaderevoj vladi deo dogovora koji Rusiji omogućava pristup ogromnim prirodnim resursima Centralnoafričke Republike.

Na zapadu Afrike čak postoji zabrinutost zbog planova da ruski plaćenici iz grupe Vagner dođu u Mali, što bi takođe ukazalo na širenje vojnih interesa Rusije na kontinentu, pisali su nedavno svetski mediji.

Rusija se uključila u sukob u Centralnoafričkoj Republici 2017. u okviru napora da proširi svoj uticaj na celom kontinentu.

Pod Putinom, Moskva nastoji da oživi odnose iz sovjetskog doba i izgradi nove saveze u Africi, jačajući globalni uticaj Moskve suočena sa konfrontacijom sa Zapadom.