Foto: Miloš Simić

Medvedev je sa svojom milionskom popularnošću na Tviteru, Fejsbuku i Instagramu najomiljeniji evropski premijer na internet.

Da je Instagram najnepopularnija socijalna internet mreža evropskim političarima svedoči podatak da od 51 suverene zemlje u Evropi, 21 premijer nema verifikovan ili uopšte nema Instagram. Toj tvrdnji u prilog ide i činjenica da evropski premijeri slabo postuju na Instagramu. Iako ima profila na kojima postoji preko 500, a na nekima i 800 objava, ipak većina profila na Instagramu ima manje od 100 objava. 

Samo Instagram stranice nemačke kancelarke Angele Merkel (preko 334.000) i predsednika Vlade Albanije Edija Rame (130.000) prelaze 100.000 pratilaca. Međutim, Ramin profil nije verifikovan, tako da u Evropi na Instagramu samo popularnost Angele Merkel prelazi broj od 100.000.

Pored belgijskog premijera najmanju pažnju imaju premijer Bugarske Bojko Borisov (4.374). Među najnepopularnijim profilima su i stranice poljske premijerke Beata Šidlo i premijera Češke Republike Bohuslav Subotka. Takođe, Enda Kenia (Irska), Haviera Betela (Luksemburga), Mira Cerara (Slovenija), Juha Sipile (Finska) i Bjarnia Benediktsona (Islanda). (Posle Borisova svi profili neverifikovani)

Premijerka Srbije Ana Brnabić nema sopstveni Instagram profil, a na zvaničnom (verifikovanom) profilu (SerbianPM) stoji da je premijer i dalje Aleksandar Vučić.

Njen kolega Andrej Plenković, predsednik Vlade Hrvatske, takođe nema profil na Instagramu. Tu su još i Jiri Ratas (Estonija), Maris Kučinskis (Letonija), Saulius Skvernelis (Litvanija), Dačian Čiološ (Rumunija), Eduard Filip (Francuska), Andrej Kobjakov (Belorusija), Denis Zvizdić (BiH), Giorgi Kvirikašvili (Gruzija), Hovik Abrahamian (Jermenija), Adrian Hasler (Lihtenštajna), Pavel Filip (Moldavija), Vanesa d’Ambrosio (San Marino), Banila Jildimir (Turska), Volodimir Grojsman (Ukrajina).

Postoje i oni predsedinici vlada koji ne koriste nijednu društvenu mrežu kao što su Artur Tajir oglu Rasizade (Azerbejdžan), Antoni Marti Petit (Andora), Batkizan Sagintajev (Kazahstan), Serž Tel (Monako), Dušan Marković (Crna Gora) i Valter Turner (Švajcarska).

Najaktivniji premijeri na Instagramu su premijer Portugala Andrej Kosta (858) i kancelarka SR Nemačke Angela Merkel, 853 posta na nalogu, a najmanje je svoj profil koristio Mark Rute (Holandija) sa 21 objavom.

Ova društvena mreža služi političarima da bi na njoj promovisali politiku Vlade i svoj udeo u toj oblasti. Premijeri objavljuju slike sa mitinga i sastanaka, ali se nađe i poneka privatna slika.

Edi Rama je najpopularniji političar na Balkanu sa 130.000 lajkova, dok je Miro Cerar najslabiji sa 587. Premijer Kosova Isa Mustafa ima 1.061 pratioca, a tu je još i profil premijera Grčke Aleksisa Ciprasa sa 5.075 i Zorana Zaeva, premijer Makedonije, sa 17.600 pratilaca. Jedini verifikovani profil na Balkanskom poluostrvu ima Bojko Borisov, premijer Bugarske.

Na Instagramu kao i na Fejsbuku nije karakteristično da predsednici Vlada evropskih država imaju nazive profila i tekstove objava na svom jeziku i pismu.

Podsetite se koliko su evropski premijeri zastupljeni i na drugim društvenim mrežama, o kojima je Danas.rs već pisao – na Fejsbuku i na Tviteru.