belorusija vojniciFoto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

U slučaju da se u Belorusiji uvede ratno stanje, država bi mogla da mobiliše oko milion i po ljudi, izjavio je državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Aleksandar Voljvovič.

„Strukturu vojne organizacije države, a ne Oružanih snaga, činiće oko milion i po ljudi u slučaju proglašenja ratnog stanja i prelaska privrede u ratne prilike“, rekao je Voljvović. u intervjuu za državnu televiziju „Belorusija 1“, prenosi Klix.ba.

On je dodao da će narodna milicija pre svega pomoći organima Ministarstva unutrašnjih poslova na terenu u zaštiti javnog reda, borbi protiv razbojnika, sprečavanju pljački, kao i u borbi protiv diverzantsko-obaveštajnih grupa.

„Zakon o narodnoj miliciji, koji će uskoro biti usvojen u Belorusiji, legalizovaće mogućnosti i želje građana da zaštite zemlju“, rekao je državni sekretar Saveta bezbednosti Belorusije.

Voljvovič je naveo da je odluka o donošenju zakona blagovremena kada se govori o složenoj vojno-političkoj situaciji, izazovima i rizicima koji se formiraju u odnosu na Belorusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari