SAD najavile sankcije izraelskim ekstremistima zbog ometanja isporuke pomoći Gazi 1foto:(AP Photo/Abdel Kareem Hana)

Sjedinjene Američke Države najavile su danas da uvode sankcije protiv izraelske ekstremističke grupe, optužene za ometanje isporuke humanitarne pomoći Palestincima u Gazi, opkoljenoj i razorenoj teritoriji u ratu koji traje više od osam meseci.

Kako je saopšteno, Stejt department „danas proglašava da Cav 9, nasilna izraelska ekstremistička grupa, blokira, maltretira i oštećuje konvoje koji transportuju vitalnu humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi“.

Vašington, glavni saveznik Izraela, navodi da su članovi te grupe pokušali da spreče isporuku humanitarne pomoći Gazi „blokiranjem puteva, ponekad nasilno, duž rute između Jordana i Gaze, uključujuči Zapadnu obalu“.

Stejt department posebno navodi da su 13. maja članovi grupe „opljačkali i potom zapalili dva kamiona koja su prenosila humanitarnu pomoć kraj Hebrona na Zapadnoj obali“.

„Vlada Izraela ima odgovornost da osigura bezbednost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu ka Gazi“, naveo je Stejt department, uz upozorenje da „ne toleriše akte sabotaže i nasilja usmerene na suštinsku humanitarnu pomoć”.

U proteklim nedeljima izraelski civili su napadali kamione za koje su sumnjali da transportuju pomoć Hamasu u Gazi.

Izraelske vlasti već strogo kontrolišu ulazak humanitarne pomoći na teritoriju Gaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari