SAD i Kina zajedno protiv klimatskih promena 1

Svetski lideri i klimatski stručnjaci pozdravili su neočekivani sporazum između SAD i Kine najavljen sa samitu COP26 u Glazgovu, prema kojem će ove dve zemlje zajedno raditi na smanjivanju emisija gasova staklene bašte.

Objavljena zajednička deklaracija podrazumeva blisku saradnju u cilju smanjenja emisija u okvirima za koje naučnici tvrde da su neophodni tokom narednih deset godina kako bi se ostalo unutar limita zagrevanja do 1,5 stepeni Celzijusa.

Kako prenosi Gardijan, kineski klimatski izaslanik Si Ženhua je u Glazgovu izjavio da je do potpisivanja deklaracije došlo nakon 30-tak sastaaka sa SAD tokom proteklih 10 meseci, te da ona poziva na “konkretna i pragmatična” pravila za dekarbonizaciju, smanjenje emisija metana i borbu protiv deforestacije.

U deklaraciji se navodi da će dve zemlje blisko sarađivati na smanjenju emisija, kao i da će se zajednička radna grupa tokom narednih 10 godina “redovno sastajati kako bi se razmatrala pitanja u vezi klimatske krize i u cilju ostvarivanja napretka u multilateralnom procesu, sa fokusom na konkretne akcije”. Kako navodi Bi-Bi-Si, očekuje se da će američki predsednik Džozef Bajden i njegov kineski kolega Si Đinping već naredne sedmice održati onlajn sastanak.

Reakcije na iznenadni sporazum su većinom pozitivne, ali stručnjaci i aktivisti upozoravaju da sada ove politike treba sprovesti u delo kako ne bi ostale samo na obećanjima. Generalni sekretar Ujedinjenjih nacija Antonio Gutereš nazvao je ovaj sporazum “važnim korakom u dobrom smeru”.
Kako prenosi Gardijan, Ženevjev Marsil, direktorka američke klimatske politike u Svetskoj fondaciji za prirodu (WWF) rekla je da deklaracija pruža “novu nadu” da limit od 1,5 stepeni bude ostvaren. Prema njenim rečima, dve najveće svetske ekonomije “imaju moć da otključaju velike finansijske prilive iz javnih i privatnih sektora, koji mogu znatno da ubrzaju tranziciju ka ekonomiji sa niskim emisijama ugljenika”.

Bilateralni sporazum SAD i Kine iz 2014. godine dao je snažan podsticaj postizanju istorijskog Pariskog klimatskog sporazuma naredne godine, ali saradnja je obustavljena u vreme administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa, koji je povukao SAD iz sporazuma.

“Iako ovo nije toliko značajan sporazum koliko je bio onaj iz 2014, on na mnogo načina ujedno predstavlja i korak napred s obzirom na stanje geopolitičkih odnosa. To znači da bi intenzivna saradnja između SAD i Kine na polju klimatskih promena mogla da preraste u saradnju na drugim poljima”, kaže Tom Vudvorf, stručnjak za američko-kineske odnose.

Šef Evropske unije za klimatsku politiku Frans Timermans takođe smatra da novi sporazum pruža nadu. “To pokazuje da su SAD i Kina svesni da ovo pitanje prevazilazi ostale probleme. A naročito će ovde na COP26 samitu pomoći da se dođe do dogovora”, rekao je Timermans za Rojters. Ipak, neki stručnjaci ukazuju da u deklaraciji nedostaju detalji o posvećenosti koja bi znatno smanjila emisije gasova koji izazivaju opotljenje.

“Dobar je znak što su se dva najveća svetska emitera gasova složila da zajedno rade na rešavanju najveće krize u čovečanstvu, ali u ovom sporazumu nema dovoljno detalja osim kada je u pitanju metan”, rekao je Bajford Cang, analitičar kineske politike u evropskom istraživačkom centru za klimatske promene E3G.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.