SAD postigle veliki pad broja umrlih od kovida i rast broja vakcinisanih 1Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Broj umrlih od kovida-19 u SAD pao je ispod 300 dnevno prvi put od početka pandemije u toj zemlji u martu 2020. dok je vakcinacija danas premašila ohrabrujuću granicu – 150 miliona potpuno vakcinisanih Amerikanaca.

Korona virus je bio treći najveći uzrok smrtnosti u SAD u 2020. godini, iza bolesti srca i raka, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Međutim sada kada se pandemija usporava virus je pao na spisku najubitačnijih bolesti.

CDC podaci ukazuju da više Amerikanaca umire svakodnevno od nesreća, hroničnih respiratornih bolesti, moždanih udara ili Alchajmera nego od kovida-19.

U SAD je od korona virusa umrlo više od 600.000 ljudi, a u svetu ukupno gotovo 3,9 miliona..

Oko 45 odsto američke populacije potpuno je vakcinisano, prema CDC: Više od 53 odsto Amerikanaca dobilo je najmanje jednu dozu antikovid vakcine.

Broj novih slučajeva taraze je u proseku 11.400 dnevno, što je pad u odnosu na oko 250.000 dnevno početkom januara. Prosečan broj umrlih dnevno je oko 293, prema univerzitetu Džons Hopkins, a vrhunac je bio sredinom januara: više od 3.400 umrlih na dan.

U Njujorku koji je bio žarište zaraze virusom u proleće 2020. godine, guverner Endrju Kuomo je danas poručio da je za 24 časa zabeleženo svega 10 umrlih od kovida-19. Na vrhuncu pandemije u toj državi je od korona virusa dnevno umiralo gotovo po 800 ljudi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.