SAD Tajvanu prodaju oružje vredno 750 miliona dolara 1

Administracija predsednika Bajdena obavestila je američki Kongres o prodaji oružja Tajvanu od 750 miliona dolara, što će sigurno dodatno rasplamsati tenzije sa Pekingom.

Administracija je u sredu obavestila Kongres o nameravanoj prodaji, prema portparolu Stejt departmenta, dva izvora u Kongresu i obaveštenju Agencije za saradnju u oblasti odbrambene bezbednosti, javlja Si en en.

Dogovor uključuje 40 srednjih samohodnih haubica M109A6, tenkove, srodnu opremu…

„Ako se zaključi, ova predložena prodaja doprineće modernizaciji tajvanske flote haubica, jačanju sposobnosti samoodbrane da se suoči sa sadašnjim i budućim pretnjama“, rekao je glasnogovornik Stejt dipartmenta. .

Jedan od izvora u Kongresu rekao je za Si en en da je predsedavajući Senata za spoljne poslove Robert Menendez već otvorio proceduru izjašnjavanja za koju se očekuje da prođe glatko, s obzirom na to da Tajvan ima stabilnu podršku obe stranke u Kongresu.

SAD Tajvanu pružaju pomoć u naoružavanju na osnovu decenija starog Zakona o odnosima sa Tajvanom.

Prošlog oktobra, Trumpova administracija obavestila je Kongres o predloženoj prodaji naprednih sistema naoružanja Tajvanu u iznosu od 1,8 milijardi dolara.

Ovo je prvi put da Bajden pokreće prodaju oružja Tajvanu, koji je već izrazio zahvalnost zbog ove odluke, a sigurno će izazvati bes Pekinga, koji ostrvo smatra delom svoje teritorije.