SAD uvele sankcije turskom biznismenu bliskom Erdoganu zbog prodaje iranske nafte 1Foto: EPA-EFE/ ERIK S LESSER

SAD su uvele sankcije istaknutom turskom biznismenu Sitkiju Ajanu, koji je navodno blizak turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, zbog kršenja američkih restrikcija uvedenih na prodaju iranske nafte.

Ministarstvo finansija SAD je danas saopštilo da kažnjava Ajana i brojne kompanije koje kontrolišu on i njegova porodica i saradnici zbog posredovanja u prodaji iranske nafte vrednosti više stotina miliona dolara za iransku Revolucionarnu gardu.

Ajan i sve kompanije povezane sa njim, takodje su prali novac od te prodaje i za Revolucionarnu gardu i za libanski Hezbolah koje SAD smatraju terorističkim organizacijama.

Sankcije uključuju zamrzavanje imovine koju Ajan ili kompanije mogu imati u SAD, i zabranu Amerikancima da posluju s njima.

„Ajanove kompanije su sklopile međunarodne ugovore o prodaji iranske nafte sa stranim kupcima, dogovorile isporuke nafte i pomogle u pranju novca od prihoda, prikrivajući poreklo nafte i interes (Revolucionarne garde) za prodaju“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.