Sana Marin i Džasinda Ardern oplele novinara pred svima: "Da li biste nas to pitali da smo muškarci?" 1EPA-EFE/Juha Metso

Novinar novozelandske radio mreže Nevstalk ZB izazvao je na konferenciji za novinare u Oklandu pravi mali skandal, pitajući finsku premijerku Sanu Marin i njenu novozelandsku koleginicu Džasindu Ardern za razlog njihovog susreta i razgovora.

„Mnogi će se zapitati da li ste se vas dve upoznale samo zato što ste sličnih godina i imate mnogo toga zajedničkog“, sugerisao je novinar.

Marin i Ardern su odgovorile da su se upoznale zato što su obe premijeri, a ne zato što su obe mlade žene na čelu država. Ardern je pitala da li će se muški lideri suočiti sa istim pitanjem. „Zato što se dve žene ne sreću samo zbog svog pola“, rekla je ona, piše BBC, preneo je jutarnji.hr.

Ardern je čak prekinula pitanje, rekavši da se pita „da li je neko ikada pitao Baraka Obamu i Džona Kija da li su se sreli jer su istih godina”.

Bivši američki predsednik Barak Obama i bivši premijer Novog Zelanda Džon Ki rođeni su u razmaku od nekoliko dana 1961. godine.

„Mi, naravno, imamo više muškaraca u politici, to je realnost. Pošto se dve žene sretnu, to nije samo zbog njihovog pola“, dodala je 42-godišnja Ardern.

Pitanje novinara izazvalo je burne reakcije na društvenim mrežama. Mnogi korisnici Tvitera su to označili seksističkim dok je jedan novozelandski novinar nazvao odgovor Džasinde Ardern „ubilačkim“.

Incident se dogodio četiri meseca pošto je Sana Marin dospela na naslovne strane širom sveta nakon što su snimci njenih privatnih zabava procurili na internet.

Podrška Irankama i Ukrajini

Kritičari su je tada optuživali da je neodgovorna i da je neprimereno da se premijerka tako ponaša, bez obzira da li je to bilo u njeno privatno vreme, dok su drugi ocenili da je negodovanje ukorenjeno u seksizmu.

Upitana o tom pitanju u to vreme, Džasinda Ardern je rekla da ne želi da se meša u unutrašnje stvari druge zemlje, ali je sugerisala da je kritika Sane Marin preoštra.

Nakon neprijatnih trenutaka na konferenciji, Ardern je govorila o trgovinskim odnosima između zemalja, dodajući da je „naš današnji sastanak prilika… (da) zaista iskoristimo ekonomske prilike između naše dve zemlje. Naš posao je da to unapredimo, bez obzira na pol“, zaključila je ona.

Sana Marin, koja ima 37 godina, pristala je i rekla da su se upoznali „jer su premijerke“. Marin je na Novom Zelandu u svojoj prvoj zvaničnoj poseti. Džasinda Ardern je rekla da njih dve dele „snažnu posvećenost“ podršci Ukrajini nakon ruske invazije i da je međunarodni poredak zasnovan na pravilima na koji se njihove zemlje oslanjaju sada pod pritiskom sukoba.

Razgovarano je i o nedavnim protestima u Iranu.

„Takođe sam zabrinuta zbog situacije u Iranu trenutno… hrabre žene koje protestuju protiv zakona i bezbednosne situacije žena u Iranu, moramo da se zajedno posvetimo ovakvim pitanjima“, rekla je Marin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.