Sančes: Julski izbori neće uticati na špansko predsedavanje Evropskom unijom 1Foto: Beta/AP Photo/Bernat Armangue

Španski premijer Pedro Sančes je danas rekao da prevremeni parlamentarni izbori u njegovo zemlji 23, jula neće uticati na špansko predsedavanje Savetom EU koje počinje tri nedelje ranije i traje do kraja godine.

Socijalistički lider je sve iznenadio pre nedelju dana kada je objavio sazivanje prevremenih izbora koji su prvobitno bili planirani za kraj godine. On je to objavio dan posle poraza španske levice na lokalnim i regionalnim izborima od strane konzervativaca.

„Nema nikakvog rizika da ciljevi koje smo pre sazivanja izbora odredili za to predsedavanje ne budu ispunjeni“, rekao je Sančes novinarima tokom posete svog švedskog kolege Ulfa Kristersona.

„Ciljevi su definisani. Pored toga tu se ne radi o ciljevima koje je odredilo samo špansko predsedništvo, to su ciljevi koje dele druge zemlje članice, Evropska komisija“, rekao je on.

On je rekao da su i druge zemlje imale izbore tokom svog predsedavanja EU i da nije bilo problema zbog toga.

Kristerson čija zemlja je predsedavajući EU u prvoj polovini ove godine, takođe je ocenio da izbori u Španiji ne predstavljaju „nikakav problem“ i naveo primer Francuske gde su poslednji predsednički izbori bili u aprilu 2022. usred francuskog predsedavanja Unijom.

Sančes je trebalo da 13. jula pred Evropskim parlamentom izloži glavne crte španskog predsedavanja, ali je Madrid izdejstvovao da se to odloži za septembar, kada bi Španija mogla imati novog premijera ukoliko Sančes izgubi julske izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari