Saracin: Proširenje EU na Zapadni Balkan je pravi put kojim taj region treba da ide 1foto wikipedia GrueneLVHH

Specijalni predstavnik Nemačke za države Zapadnog Balkana Manuel Saracin izjavio je danas da je proširenje EU najmoćniji alat transformacije unije i da cilj Nemačke potpuno članstvo svih šest država Zapadnog Balkana.

Saracin je drugog dana panela Bledskog strateškog foruma koji okuplja lidere regiona i drugih evropskih zemalja izjavio da je Zapadni Balkan prelep region sa brilijantnim društvima i velikim ljudima.

„Jasno je da on (Zapadni Balkan) pripada Evropskoj uniji i jasno je da je to put kojim treba da ide. Nemačka posvećenost evrointegracijama Zapadnog Balkana je tu“, izjavio je on.

On je na panelu „Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan: Staro osećanje novog početka“ rekao da je cilj Nemačke puno članstvo šest država tog regiona i da svaki njihov građanin bude građanin EU, sa istim pravima i istim obavezama.

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Nikola Starović izjavio je da je Srbija na svim nivoima osudila rusku agresiju na Ukrajinu usaglašavajući se time sa režimom Evropske unije i da se samo u uvođenju sankcija nije mogla uskladiti zbog „devastirajućih ekonomskih posledica“ koje bi pretrpela.

„Time što Srbija nije punopravni član EU ona ostaje bez političke i ekonomske sigurnosti, kao što je ostala i bez paketa pomoći tokom pandemije korona virusa koje su države kandidati dobile“, rekao je Starović.

On je dodao da je Srbija u potpunosti posvećena ulasku u EU i da se, iako je propustila neke prilike, sada nalazi u vrlo povoljnom položaju ali da ni sada ne zna da je poizitivan ishod definitivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.