Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

“Dođite, mladiću“, rekao je Junker pred kamerama u sredu, uoči njihovog razgovora, što je bila njegova jedina izjava pre i nakon susreta s novim predsednikom slovenačke vlade, četrdesetogodišnjim diplomiranim glumcem, koji se ranije bavio politikom na lokalnom nivou kao gradonačelnik Kamnika.

Šarec je nakon susreta, rekao slovenačkim novinarima da to što ga je Junker oslovio kao mladića shvata kao kompliment i odbio ocene nekih slovenačkih medija da se radilo o nedostatku diplomatskog takta ili gafu luksemburškog političara koji se uskoro oprašta od vođenja evropske „vlade“, a poznat je i po nekonvencionalnom ponašanju u nekim situacijama, piše Jutarnji.

„Junkerov komentar o mojim godinama shvatio sam kao pohvalu, predsednik Komisije dobro zna kako je to kad neko u mladim godinama preuzme vođenje vlade, to je svakako kompliment“, rekao je Šarec,

On je dodao da je s Junkerom govorio i o tome i da je i sam Junker vrlo mlad ušao u visoku politiku, pa je predsednik luksemburške vlade postao u 41. godini i na tom položaju ostao sve do 2013.

Junker je u Sloveniji, zbog arbitražnog spora s Hrvatskom.

U poslednje vreme doživeo je niz kritika u medijima, ali i od predstavnika vladajuće koalicije, jer u Ljubljani dominira teza da se „postavio na stranu Hrvatske“, a ne Slovenije i „međunarodnog prava“ budući da u Komisiji dominiraju konzervativci, politički bliži Zagrebu nego Ljubljani.

Šarec je, i nakon razgovora s Junkerom i Tuskom, rekao da će njegova vlada, u vezi sa arbitražnim i graničnim sporom s Hrvatskom, voditi kontinuitet s prađašnjim Cerarovom vladom.

To znači, piše zagrebački Jutarnji list, da neće opozvati tužbu protiv Hrvatske pred Evropskim sudom pravde i neće pristati na bilateralne razgovore o otvorenom graničnom pitanju nego će insistirati na sprovođenju arbitražnog rešenja.