Sarkozi negirao korupciju na suđenju 1Foto: EPA/ THIBAULT VANDERMERSCH

Bivši francuski predsednik Nikolas Sarkozi odbacio je danas pred sudom optužbe i rekao kako „nikada nije počinio ni najmanje delo korupcije“, najavljujući da će ići „do kraja“ kako bi sprao ljagu sa svog imena od optužbi koje mu se pripisuju, javljaju agencije.

Sarkozi, koji je bio na čelu Francuske od 2007. do 2012. godine, rekao je tužiocima da sprovode lov na veštice, navodi Rojters.

„Dopustite mi da svečano kažem da nikad nisam počinio ni najmanji koruptivni čin. Nikada. Nikad nisam zloupotrebio svoj uticaj, navodni ili stvaran“, kazao je Sarkozi.

Optužnica ga tereti da je sudiji Žilberu Aziberu ponudio unosan posao u Monaku u zamenu za poverljive informacije iz istrage o navodnim ilegalnim isplatama za svoju predsedničku kampanju 2007. godine koje je primio od vlasnice L’Oreala Lilien Betankur.

To je izašlo na videlo, naveli su tužioci, kada su prisluškivani razgovori između Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Ercoga.

Za korupciju, zloupotrebu položaja i za otkrivanje poslovne tajne sudi se i Ercogu i Aziberuu, a zaprećena im je kazna do 10 godina zatvora.

Braneći se danas u prvom pojavljivanju pred sudom Sarkozi je, kako navodi AFP, rekao kako je dobio priliku za pošteno saslušanje nakon što su ga „šest godina provlačili kroz blato“.

Samo još jednom francuskom predsedniku, Sarkozijevom političkom mentoru Žaku Širaku, suđeno je nakon što je napustio dužnost šefa države, ali zbog zdravstvenog stanja nije prisustvovao suđenju za korupciju 2011. godine.

Širak je dobio dvogodišnju uslovnu kaznu zbog stvaranja fiktivnih radnih mesta u gradskoj upravi Pariza koja su se koristila za finansiranje njegove stranke dok je bio gradonačelnik, podseća AFP.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.